Oei, rommelt het bij de stichting van Harry en Meghan?

Eerst hing alles onder de paraplu van Sussex Royal, tegenwoordig zetten Harry en Meghan vol in op de stichting Archewell en Harry’s stokpaardje Travalyst. Maar nu is er wat gedoe over het schuiven met geld.

De twee besloten de merknaam Sussex Royal te gaan voeren, toen ze zich afsplitsten van Harry’s broer William en diens vrouw Kate. Onder die noemer werden verschillende goede doelen ondergebracht, waarvoor zowel Harry als Meghan zich inzetten. Inmiddels weet je natuurlijk dat Sussex Royal verleden tijd is. Ook officieel, sinds kort.

Met hun vertrek uit het Britse koningshuis en zelfs hun vertrek uit Groot-Brittannië, kwam de opzet van een nieuwe stichting. Ze noemden die Archewell, een duidelijke vernoeming van hun eigen zoontje Archie. En onder de nieuwe vlag werden en worden hun werkzaamheden ondergebracht. Daaronder ook Travalyst, het bedrijf waarvan Harry mede-oprichter is. Dat bedrijf richt zich op duurzaam toerisme.

En met die laatstgenoemde is nu een klein beetje gedoe. Een organisatie genaamd Republic – die zich hard maakt voor een republiek en af wil van de monarchie – probeert aandacht te vestigen op het feit dat het geld dat ooit op de Sussex Royal-rekening stond, nu is overgeboekt naar de Travalyst-rekening. En omdat Travalyst momenteel niet als officieel goed doel geregistreerd staat, kan dat volgens Republic als een privé-rekening worden beschouwd.

Een woordvoerder van Harry en Meghan laat namens het stel weten dat het geld voor niets anders dan liefdadigheidswerk is bedoeld. “Alle subsidies zijn onpartijdig en objectief verleend, volledig in overeenstemming met de bestuursvereisten, en zijn transparant gerapporteerd in volledige overeenstemming met de voorschriften”, aldus een stukje uit de verklaring.

Lees ook:

Gesjoemel met geld door liefdadigheidsinstelling prins Andrew

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen