Nieuwe vernedering voor Andrew en Harry

Charles geeft posities aan Camilla en Kate.

Camilla heeft de rol van de in ongenade gevallen Prins Andrew als kolonel van de Grenadier Guards overgenomen. Kate neemt de positie van kolonel van de Irish Guards over van William. De functie was oorspronkelijk weggelegd voor oorlogsveteraan Harry. Dat die nu naar de prinses van Wales gaat zal pijn doen in Montecitto.

Voor Kate is het de eerste benoeming in het leger, maar het is niet waarschijnlijk dat ze een uniform aantrekt.

William wordt op zijn beurt heel toepasselijk kolonel van de Welsh Guards.

Andrew erfde zijn positie van zijn overleden vader, de hertog van Edinburgh, toen die zich in 2017 terugtrok uit het openbare leven. De rol is iconisch, en heeft een bijzonder emotioneel element, door de populariteit van Philip. Hij diende 42 jaar in deze functie en was geliefd bij zowel de rangen en standen als de top.

Andrew, nooit zo’n fervent ruiter, nam zelfs rijlessen zodat hij te paard kon verschijnen. Maar na zijn rampzalige BBC Newsnight-interview in 2019 werd de prins door de koningin gedwongen zijn officiële koninklijke taken neer te leggen.

Hij mocht tien militaire functies behouden, waaronder kolonel van de Grenadier Guards, terwijl hij werkte om zijn naam te zuiveren in het schandaal van zijn banden met de Amerikaanse pedofiel Jeffery Epstein.

De ceremoniële titel werd hem uiteindelijk eerder dit jaar ontnomen in de nasleep van zijn besluit om een schikking te treffen in een civiele rechtszaak met een van de slachtoffers van Epstein, Virginia Giuffre.

LEES OOK:

ONTHULLEND: ZO GOOIT CHARLES HARRY, ANDREW (EN MEGHAN) ERUIT

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Mail Online