Late Queen Elizabeth Ii's Body Brought From Balmoral To Edinburgh

Naar Londen voor de Queen? Hier moet je rekening mee houden

Bij het afscheid van Elizabeth worden een miljoen mensen verwacht. Er gelden dan ook strikte regels.

Een rij is natuurlijk typisch Brits, maar deze wordt wel heel erg lang, tot 10 kilometer. Vanaf woensdag 17.00 Britse tijd kunnen mensen vierentwintig uur per dag, vier dagen lang, aansluiten om hun respect te betuigen. Als alles volgens plan verloopt, zal de rij langzaam maar ononderbroken bewegen, terwijl de mensen langs de gesloten kist van de overleden koningin lopen, die op een verhoogd platform, een katafalk, zal rusten.

Maandag, de dag van de staatsbegrafenis, is de sluitingstijd 6.30 uur, maar de ambtenaren zullen de rij waarschijnlijk al uren eerder sluiten om de laatste paar honderd mensen door te laten.

Het openbaar vervoer in en rond Londen zal net als de wegen propvol zitten. Vervoersmaatschappij Transport for London zet zoveel mogelijk extra metrotreinen in, maar adviseert eerder uit te stappen en het laatste deel van de reis te voet te doen.

Gehandicapten krijgen een eigen rij, waar ook allerhande hulphonden worden toegelaten.

Als je in de rij gaat staan, krijg je een polsbandje. De kleur geeft aan op welk moment van de dag je bent aangekomen. Dat bandje is uw toegangsbewijs voor de wachtrij. Als je naar het toilet moet, of iets te eten moet kopen, zal een steward helpen weer in het juiste vak te komen.

Zitten zit er niet in, het is de bedoeling dat er een constante stroom rouwenden door Westminster Hall loopt, zodat zoveel mogelijk mensen hun respect kunnen betuigen. Heb je dat gedaan, dan doe je je polsbandje af en word je zo snel mogelijk naar buiten gebracht.  

De lijst met wat je mee mag nemen lijkt op de instructies voor een schoolreisje – vooral ‘geschikte kleding voor het weer’ en een lunchpakket. Een paraplu is toegestaan. Zorg wel dat je eten en drinken op hebt voor je bij de ingang van de hal bent.

Er zal een beperkt aantal eetkraampjes en toiletten langs de route zijn, maar als je de rij verlaat heb je geen garantie dat je op dezelfde plek in de rij terecht kunt.

Essentiële medicijnen en medische apparatuur zijn toegestaan – leg daarvoor je omstandigheden uit aan het beveiligingspersoneel bij het fouilleren.

Je tas mag niet groter zijn dan 40 cm x 30 cm x 20 cm en één eenvoudige opening of ritssluiting hebben, zodat u snel door de veiligheidscontrole kunt. Een tas met veel ingewikkelde openingen of  wieltjes komt er niet in.

Als je absoluut een grotere tas moet meenemen, moet je die achterlaten bij de bagageafgifte, maar de capaciteit is beperkt.

Verboden is: een teddybeer, vuurwerk, een luchthoorn, een fluitje, een vlag, een mandje, een bos bloemen, kampeeruitrusting, bestek, een schroevendraaier, verfspray, hangsloten, kettingen, klimmateriaal, kleding met een politieke boodschap en een prieel. Je moet je telefoon uitzetten en mag niet filmen als je binnen bent.

Eten en drinken is toegestaan in de rij, maar alle vloeistoffen moeten worden weggegooid wanneer u door de beveiliging komt, en u mag geen flessen meenemen die niet van doorzichtig plastic zijn. Iedereen die dronken en wanordelijk gedrag vertoont, wordt uit de rij verwijderd.

In de hal zijn klapstoelen verboden, net als dekens en slaapzakken, dus die zul je moeten achterlaten.

LEES OOK:

OVERLIJDEN ELIZABETH: DIT GAAT ER NU GEBEUREN

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Daily Telegraph