Amalia In Amsterdam 2022 1

Koningspaar en Amalia komen aan op Bonaire

De officiële kennismaking van de 19-jarige prinses Amalia met het Caribisch deel van Nederland is begonnen. Samen met haar ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima komt de Prinses van Oranje vrijdagmiddag lokale tijd aan op het vliegveld van Bonaire.

Bonaire is het eerste eiland dat het koninklijk gezelschap bezoekt. Vanaf daar reizen ze naar Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Dat ‘eilandhoppen’ doen ze met het vliegtuig. Behalve van Aruba naar Curaçao. Dan varen het koningspaar en de prinses mee met Zr.Ms. Holland, een patrouilleschip van de Koninklijke Marine.

Verder staat de reis, die van 27 januari tot en met 9 februari duurt, voornamelijk in het teken van het slavernijverleden, de bewoners, de cultuur en natuurbehoud. Zo bezoekt het gezelschap onder meer Landhuis Knip, de voormalige plantage waar in 1795 de slavenopstand begon, en een voormalige suikerplantage. Op Sint-Maarten wordt aandacht besteed aan de opbouw van het eiland na de verwoestingen door orkaan Irma in september 2017.

Koning Willem-Alexander maakte in 1987 zo’n zelfde reis op 18-jarige leeftijd, toen hij nog prins was. Dat deed hij samen met zijn ouders, toenmalig koningin Beatrix en prins Claus. Een paar jaar later, in 1992, maakten Beatrix en Claus zo’n zelfde reis van twee weken, maar dan ook met jongere zoons Friso en Constantijn. Nu gaat prinses Amalia voor het eerst.

Bonaire

Bonaire (Papiaments: Boneiru) is een Nederlands eiland in het Caribische deel van Nederland, dat sinds 2010 bestuurlijk als Caribisch openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt. Het is gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela, en behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk; een verbastering van Koralendijk (dijk van koraal). De oudste nederzetting is Rincon, Spaans voor “hoek”.

Bonaire heeft iets meer dan 20.000 inwoners en is een multi-culturele en meertalige samenleving. De meeste bewoners hebben als thuistaal het Papiaments. Daarnaast wordt er in meer of mindere mate Engels, Spaans en Nederlands gesproken. De twee grootste groepen nieuwkomers op het eiland komen uit Curacao (17,63%) en Europees Nederland (15,28%). Vervolgens komen de vier grootste nieuwkomersgroepen uit Spaanstalige landen uit de regio, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Venezuela en Peru. Daarnaast zijn er nog nieuwkomersgroepen uit Aruba en Suriname en de Verenigde Staten en Canada.

Meer dan drie kwart van de bevolking is Rooms-Katholiek. Bonaire valt onder het Bisdom Willemstad.

Bonaire is een internationaal gerenommeerde duikbestemming. De belangrijkste economische sectoren zijn toerisme en de zoutwinning.

LEES OOK:

KONINGSPAAR DRUMT MEE OP SINT-MAARTEN

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP/Wiki