Placeholder

Koningspaar drumt mee op Sint-Maarten

Koningin Máxima was zaterdagmiddag helemaal in haar element toen ze in Philipsburg samen met koning Willem-Alexander het festivalterrein bezocht. Daar kreeg het koningspaar een demonstratie van de steelband Dow Musical Foundation, waarbij de vonken van de als drums gebruikte olievaten spatten.

Steelband muziek hoort bij de Cariben als klompen bij Nederland, en op Sint Maarten willen ze eigenlijk dat ieder kind kennismaakt met deze traditionele manier van muziek maken. Die doelstelling ligt Máxima na aan het hart. Het sluit namelijk naadloos aan bij haar inzet om alle kinderen muziek te laten maken.

De jeugd van Sint Maarten hoefde de drums niet alleen te bespelen. Koning en koningin werden ook uitgenodigd om hun vaardigheden te tonen. 'U heeft stiekem thuis geoefend', kreeg Máxima als commentaar toen ze meteen in het ritme meedrumde. Haar echtgenoot deed dapper zijn best, maar zal niet snel in aanmerking komen voor een muziekprijs.

De steelband gebruikte Festival City, waar Sint Maarten in het voorjaar carnaval viert, als oefenruimte. Het koningspaar kwam er ook om een kijkje te nemen bij de noodopvang van een groep door orkaan Irma in september dakloos geworden eilandbewoners. Die wonen tijdelijk in de kioskjes die het middenterrein omzomen en waar bij feestelijkheden drank en eten worden verkocht. Het zijn onderkomens met minimale ruimte, maar ze zijn beter dan een tent.

Vanaf het festivalterrein hadden koning en koningin, die bij hun rondrit over het eiland werden vergezeld door de gouverneur en interim premier van Sint Maarten, ook zicht op de gigantische geïmproviseerde puinstortplaats. Daar is veel afval terecht gekomen dat bij het opruimen van door de kracht van orkaan Irma ingestorte of zwaar beschadigde huizen is opgehaald.

'Ik ben heel blij dat ik de kans heb gehad om dit, samen met mijn vrouw, drie maanden na Irma allemaal te aanschouwen', zei Willem-Alexander, die bij het festivalterrein ook de lokale en Nederlandse media even te woord stond. Inmiddels heeft het koningspaar hun driedaagse reis naar de drie Bovenwindse eilanden afgesloten. Vanaf Princess Juliana International Airport op Sint Maarten vertrokken zij weer naar Nederland.