Kate (2)

Ingewikkeld: Kate mag eigen naam niet gebruiken

Kate Middleton, getrouwd met William, de prins van Wales, mag officieel haar eigen naam niet gebruiken. Dat zit zo.

Dat bleek bij haar bezoek aan de Chelsea Flower Show. En aantal schoolkinderen had tekeningen gemaakt en vroeg haar die te ondertekenen. Wat ze weigerde. Niet omdat ze niet wilde, maar omdat ze niet mocht.

Hoogheid

We leggen het even uit. Kate heeft veel titels. Ze is bekend als hare koninklijke hoogheid de hertogin van Cambridge. In Schotland is ze de gravin van Strathearn. Dan is ze ook nog prinses van het Verenigd Koninkrijk. Die laatste titel staat alleen in de geboorteaktes van George, Charlotte en Louis.

Gebruikt ze die titel echter, dan moet ze de naam van  haar man aannemen. Dat wordt dat prinses William van Wales.

Dat komt allemaal dat alleen prinsessen van koninklijke bloede hun eigen naam mogen houden. Zoals Beatrice en Eugenie. Anders dan in Denemarken verandert dat niet als ze – zoals Eugenie – met een burgerjongen trouwen.

Het gekke is dan weer, dat Kate niet prinses Kate mag heten, maar haar dochter Charlotte weer wel prinses Charlotte.

Diana

‘Diana was nooit prinses Diana’, vertelde koninklijk expert Marlene Koenig. ‘De Britse koninklijke familie volgt de oudere Duitse stijl van koninklijke vrouwen, door de vrouw de naam van haar man te geven.’

Dat we haar kennen als prinses Diana komt door de pers, die haar zo noemde.

Kate Middleton mag haar voornaam pas gebruiken als ze koningin wordt.

Anders

Het had ook nog heel anders kunnen gaan. Toen prins William bij zijn huwelijk in 2011 hertog van Cambridge werd, werd Catherine, hertogin van Cambridge. Had koningin Elizabeth hem geen hertog gemaakt, dan was zij dus ook geen hertogin en zou ze door het leven gaan als prinses William van Wales. Zoiets komt trouwens vaker voor, denk aan prinses Michael van Kent.

Leestip

BESTEL HIER

People/Insider

#Royaltynl