Harry en Andrew eruit, Anne en Edward erin

Koning Charles pakt door, onder druk van het parlement.

Charles heeft beide huizen van het Britse parlement gevraagd prinses Anne en Edward, de hertog van Wessex, aan te stellen als staatsraden. Daarmee heeft hij een proces in gang gezet, dat hij met zijn moeder had afgesproken.

De zogenaamde ‘Regency Act’, de wet die bepaalt wie de koning in voorkomende gevallen kan vervangen, wordt gewijzigd.

Formeel blijven Andrew en Harry mogelijke vervangers, in de praktijk zijn ze uitgesloten.

De boodschap die de koning naar het parlement stuurde is als volgt:

‘Om ervoor te zorgen dat de openbare zaken efficiënt blijven verlopen wanneer ik niet beschikbaar ben, bijvoorbeeld wanneer ik officiële taken in het buitenland vervul, bevestig ik dat ik er zeer tevreden mee zou zijn, mocht het Parlement dit nodig achten, dat het aantal mensen dat kan worden opgeroepen om op te treden als staatsraad in het kader van de Regency Acts van 1937 tot 1953 wordt uitgebreid met mijn zuster en broer – de Princess Royal en de Earl of Wessex and Forfar – die deze rol al eerder hebben vervuld.’

In beide huizen is een grote meerderheid voor.

Volgens de Regentenwetten van 1937 en 1953 zijn mogelijke vervangers van de koning diens echtgenoot, en de volgende vier in lijn voor de troon ouder dan 21 jaar. Hieronder vallen momenteel de Camilla, William, Harry, Andrew en Princess Beatrice, waarvan er slechts twee werkende royals zijn.

De ongerijmdheid van prinsen Harry of Andrew die op Buckingham Palace documenten zouden moeten ondertekenen of de geloofsbrieven van nieuwe ambassadeurs in ontvangst zouden moeten nemen, heeft echter lange tijd de wenkbrauwen doen fronsen.

De kwestie werd vorige maand voor het eerst in het Parlement aan de orde gesteld, waardoor Buckingham Palace onder druk kwam te staan om actie te ondernemen.

De koning heeft snel gehandeld om ervoor te zorgen dat er geen controverse zou ontstaan en heeft van de wetswijziging een van zijn eerste taken als monarch gemaakt.

De maatregel zal de hertog van Sussex en de hertog van York buitenspel zetten zonder onnodige vernedering te veroorzaken.

LEES OOK:

ONTHULLEND: ZO GOOIT CHARLES HARRY, ANDREW (EN MEGHAN) ERUIT

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Daily Telegraph