William En Kate

Gaat Kate nu al voor problemen zorgen?

De kroning is pas op 6 mei, maar in het VK zijn zorgen over een breuk met de traditie, waarin Kate een rol speelt.

Bij eerdere kroningen droeg de royalty altijd haar mooiste japonnen en sieraden, inclusief tiara’s. Volgens een rapport zijn er gesprekken gaande over hoe Kate Middletons outfit er op de grote dag uit zal zien.

Charles wil vooral een sobere plechtigheid, met veel minder pracht en praal dan bij de kroning van zijn moeder, koningin Elizabeth. De vraag is nu, of hij dat in een nieuw kledingprotocol laat vastleggen.

Tiara’s

Bij de laatste kroning droegen bijna alle koninklijke vrouwen tiara’s. Bij de kroning van George VI in 1937 droegen een jonge prinses Elizabeth en prinses Margaret zelfs kleine kronen. Dat zouden nu hoeden kunnen worden.

Lauren Kiehna van het blog The Court Jeweller legt uit:

‘Ik hoop zeker dat we kroningstiaras zullen zien, maar het is mogelijk dat Charles het voorbeeld volgt van sommige van zijn Europese tegenhangers, zoals de koning van Nederland, en een formele dresscode voor overdag vaststelt.’

Grote juwelen

‘Het zou betekenen dat we nog steeds enkele grote juwelen kunnen zien, zoals kettingen, broches en oorbellen – maar geen tiara’s. Ik zal verdrietig zijn als dat waar is. Het is misschien gewoon een ander onderdeel van de de-formalisering van de Britse koninklijke wereld die de afgelopen decennia heeft plaatsgevonden.’

Kate zou niet op een nieuw protocol wachten en nu al besloten hebben geen tiara te dragen. Dat stuit op veel weerstand van de meer traditionele royalisten. Die willen juist zoveel mogelijk pracht en praal op deze unieke dag.

Leestip

BESTEL HIER

Mirror/People

#Royaltynl