Charles En Camilla (3)

De woeste geschiedenis van de Britse troon

Op 6 mei aanstaande neemt Charles III plaats op een flink stuk Britse historie, met een merkwaardige geschiedenis.

Om te beginnen is die troon al zeven eeuwen oud, en heeft hij in al die tijd behoorlijk wat te verduren gekregen. De ergste aanslag kwam van – schimmel! Die at de troon bijna op, toen hij in de oorlog opgeborgen was.

Groot alarm

Zes maanden lang was er niet naar omgekeken, toen een bouwvakker toch maar eens ging kijken en naar de ondergrondse bergplaats kroop. Groot alarm! Bestrijdingsmiddelen deden net op tijd hun werk. De troon – formeel spreken de Britten van ‘stoel’ – is nog wel wat wankel.

In de toon lag eeuwenlang ‘de steen’ – in 1296 door koning Edward I meegenomen uit Schotland. Het symbool van de verbondenheid van de Schotten met het Verenigd Koninkrijk.

Schooljongens

Niet iedereen is het daar mee eens. Schotse nationalisten hebben hem in 1950 gestolen – en laten vallen! De steen brak in tweeën – net als de zitting van de troon. De steen bevindt zich sinds 1996 in Edinburgh.

In 1914 al was de troon licht beschadigd geraakt door een bom, die de suffragettes er aan hadden gehangen in hun strijd voor vrouwenkiesrecht.

En in de negentiende eeuw was het doodnormaal dat schooljongens hun naam in het hout krasten. Dat is nu nog te zien. Je kon er ook nog in gaan zitten, als je dat wilde. Pas in 1872 is daar een einde aan gemaakt.Nu is dat voorrecht voorbehouden aan Charles.

Leestip

BESTEL HIER

Daily Telegraph