King Charles Iii Attends Reception For Members Of The Diplomatic Corps

De geschiedenis van de legendarische Lotusbloem-tiara

Die Kate afgelopen week droeg.

De Court Jeweller, die de juwelen van de Britse koninklijke familie bewaakt, maakte onlangs een top-35 van de beste juwelen die Kate heeft gedragen. Op nummer 1 kwam de Lotusbloem-tiara. Maar waarom eigenlijk?

De eerste koninklijke drager van deze tiara, die zijn naam ontleent aan de lotusbloem die het sieraad domineert, was de koningin-moeder. Het werd gemaakt van een halsketting, gemaakt van diamanten en parels en voorzien van meander- en festonmotieven, die zij in 1923 als huwelijkscadeau kreeg van haar man, de toekomstige George VI, die hem bij Garrard had gekocht.

Toch besloot Elizabeth het liever te demonteren en de edelstenen elders te gebruiken. Na zes maanden al brak Garrard de ketting en werden de diamanten en parels om deze tiara te maken.

Hoe haar ‘Bertie’ daarop reageerde weten we helaas niet. Hoe dan ook, Elizabeth droeg de tiara op een reeks portretten, die later veel werden gebruikt in het publiciteitsmateriaal voor de kroning van 1937.

Margaret kreeg de tiara van haar moeder in 1959, vlak voordat ze trouwde met Antony Armstrong-Jones. Samen met de Poltimore werd het een van haar meest gedragen tiara’s.

In 1993 leende Margaret de tiara uit aan een derde generatie. Haar nieuwe schoondochter, Serena Stanhope droeg de tiara bij haar huwelijk met burggraaf Linley, Margarets enige zoon.

Toen Margaret in 2002 overleed, behoorde deze tiara niet tot de stukken die door haar kinderen werden geveild – de Poltimore was de enige tiara die werd verkocht.

Jarenlang speculeerden juwelenliefhebbers over het eigendom van de tiara. Omdat Serena Linley het op haar bruiloft droeg, namen velen aan dat de Linleys de tiara misschien van Margaret hadden geërfd.

Maar in december 2013 verraste de hertogin van Cambridge iedereen door de tiara te dragen tijdens de jaarlijkse diplomatieke receptie. Ze droeg hem ook in 2015 voor een staatsbanket ter ere van de president van China. Het blijkt dat Margaret de tiara heeft teruggegeven aan de koninklijke kluizen, hetzij voor haar dood, hetzij in haar testament.

LEES OOK:

ZIEN: KATE MET BIJZONDERE BROCHE EN TIARA

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Court Jeweller Beeld: Getty Images