Zoon Margaret redt eer van zijn moeder

Ongelofelijk glamoureus, maar ook egoïstisch, onbeleefd en manipulatief – de reputatie van prinses Margaret is gemengd.

Televisieserie The Crown en een bestseller van Mail on Sunday columnist Craig Brown hebben de overleden zus van koningin Elizabeth afgeschilderd als een onverzadigbaar feestbeest en kettingrokende diva. Het is dus geen wonder dat de zoon van prinses Margaret, Earl Snowdon, heeft besloten een eigen biografie te schrijven om het aangetaste beeld van zijn moeder te redden.

Socialite

David Armstrong-Jones heeft al met historici overleg gepleegd met het oog op een completer beeld van de prinses en zijn vader, de overleden societyfotograaf Antony Armstrong-Jones. “Mijn moeder wordt vaak geportretteerd, of het nu gaat om ‘gezaghebbende’ boeken of tv-drama’s, als een socialite die alleen geïnteresseerd was in feestjes”, vertelde hij aan vrienden. Ze was zoveel meer dan dat volgens hem. Zo wijdde ze een enorme hoeveelheid van haar tijd aan kunst, evenals al haar officiële taken namens de koningin. De serie en het boek verbeelden fictie als feit, zei hij. ‘Ik maak me zorgen dat toekomstige generaties zullen geloven dat mijn moeder zich echt zo heeft gedragen, woord voor woord, scène voor scène. Het is tijd om dit beeld te corrigeren.’

Lord Snowdon heeft aan vrienden bevestigd dat de eerste stadia van het onderzoek aan de gang zijn. Hij is eigenaar van de correspondentie van zijn moeder en naarmate het project vordert, zal de neef van de koningin onbelemmerde toegang hebben tot de enorme Koninklijke archieven in Windsor Castle. Lord Snowdon heeft er geen geheim van gemaakt dat hij ontzet is over The Crown en betreurt de ‘goedkope’ weergave van zijn moeder als een soort ‘rondhuppelende lellebel’.

Celebrity Royal

Als jonge vrouw was Margaret een van de meest gefotografeerde en spraakmakende figuren in het naoorlogse Engeland, de eerste ‘celebrity Royal’.

Lord Snowdon heeft gesproken over de andere kanten van zijn moeder: hoe ze zalmmousse maakte en haar eigen kroonluchters waste.
‘Ze had al deze geweldige kanten’, vertelde Lord Snowdon. ‘Ze heeft ons nooit onder druk gezet om dingen te doen, ze was altijd enthousiast en zorgde ervoor dat iedereen zich welkom voelde’. Ze zei: “Doe gewoon het beste wat je kunt”. Er was ook een erg liefhebbende kant’.

Leestip

BESTEL HIER