Camilla Parker Bowles

Camilla Parker Bowles: hoe kwam ze ook alweer aan die achternaam?

Camilla Parker-Bowles. Deze dame had er – net als Charles – al een heel leven op zitten voordat zij en Charles dan eindelijk een setje werden. Al zijn ze óók al enorm lang onderdeel van elkaars levens…

Koningin Camilla werd in 1947 geboren als Camilla Rosemary Shand. In 1973 trouwde ze met legerofficier Andrew Parker Bowles, daar komt dus haar (dubbele) achternaam vandaan. Al in 1972 leerde Camilla Charles kennen en zij vonden elkaar meer dan leuk. Maar omdat hij haar niet ten huwelijk vroeg, koos ze voor Andrew. Met hem kreeg ze twee kinderen: zoon Thomas en dochter Laura. Charles is overigens de peetoom van Thomas. Charles trouwde uiteindelijk met Diana Spencer en uit hun huwelijk werden William en Harry geboren.

Minnares

Camilla en Charles bleven elkaar echter zien, ondanks het feit dat ze met anderen getrouwd waren. Hierover deden altijd al geruchten de ronde, maar begin jaren 90 werd onmiskenbaar duidelijk dat de twee niet zonder elkaar konden. Er lekten telefoongesprekken uit en in 1994 gaf Charles dan eindelijk toe dat hij zijn vrouw niet trouw was geweest. Een jaar later, in 1995, scheidden Andrew en Camilla. Kort hierna hertrouwde Andrew, en wel met zíjn minnares, want ook hij bleek er een tweede liefje op na te hebben gehouden.

LEES OOK:

Charles en Diana

Aan het huwelijk van Charles en Diana kwam ook een einde, met een officiële scheiding in 1996. Echter was het koppel al jaren onofficieel uit elkaar, nadat de geruchten van Charles’ affaire steeds voornamer werden. Het duurde hierna nog járen voordat Charles en Camilla echtgenoten van elkaar werden. Camilla hield zich liever wat op de achtergrond en bovendien had Charles’ moeder, koningin Elizabeth, moeite met een eventueel huwelijk tussen haar zoon en Camilla. In 2005 was het dan zover: op 9 april – een dag later dan gepland vanwege het overlijden van een paus – trouwden Charles en Camilla.

De soap rondom Camilla kent nog een saillant detail: haar overgrootmoeder, Alice Keppel genaamd, was ooit de maîtresse van koning Edward VII.

Lees ook: wie is Andrew Parker Bowles?

Camilla heeft zich in de voorbije jaren al regelmatig terughoudend en bescheiden moeten opstellen vanwege alle aandacht rondom haar persoon, zeker te midden van de tumult in de jaren 90. Maar nu is dat niet meer mogelijk, want als vrouw van koning Charles zijn alle ogen op haar gericht, als koningin van het Verenigd Koninkrijk.

TEKST MARIJE KERSTEN

BEELD GETTYIMAGES/ANP

20 NOVEMBER 2023

Elizabeth
KLIK HIER