begrafenis koning charles

BBC kreeg maar liefst 900 klachten over documentaire van koning Charles

Op tweede kerstdag werd op BBC een documentaire over het eerste jaar van koning Charles uitgezonden, maar deze documentaire is niet goed ontvangen door het Engelse volk. 

In de documentaire Charles III: The Coronation Year werd de Britse monarch gevolgd in zijn eerste jaar als koning. De BBC heeft na het uitzenden van de documentaire maar liefst 900 klachten gekregen. Het probleem volgens de inwoners van het Verenigd Koninkrijk? Ze vonden dat de documentaire veel te positief was over de monarchie. 

Trots op het resultaat

De BBC meldt dat er in totaal de afgelopen twee weken 897 klachten zijn binnengekomen over de documentaire over koning Charles. De Britse omroep ziet het probleem niet. Zij zijn vooral trots op het resultaat en noemen de documentaire over koning Charles “van historisch belang.” Daarnaast laat de BBC op de klachtenpagina van de omroep ook het volgende weten: “De documentaire legt mooie en persoonlijke momenten van de koning vast terwijl hij zich aanpast aan zijn nieuwe rol.”

Lees ook: Emotionele Diana-documentaire ook in Nederland

King's Christmas Speech
De documentaire over koning Charles in Engelse huishoudens

Niet altijd positief over monarchie 

Ook laat de BBC weten de omroep echt niet altijd positief is over de monarchie. Zo wijzen ze op verschillende andere programma’s die eerder zijn uitgezonden. Ze noemen bijvoorbeeld de uitzending op Radio 4, waarin er gedebatteerd werd over het Verenigd Koninkrijk wel een monarchie nodig heeft of niet. BBC zegt dan ook: “Over het geheel genomen hebben we een reeks perspectieven op de monarchie onderzocht en dat zullen we blijven doen.”

Lees ook: Documentaire over Noordpoolreis prins Harry

Vaker klachten

BBC krijgt wel vaker klachten als ze een programma uitzenden over het Britse koningshuis. Deze 897 klachten die er gekomen zijn na de documentaire Charles III: The Coronation Year is niets in vergelijking met een uitzending 2021. Toen kreeg de BBC meer dan 100.000 klachten binnen over de hoeveelheid aandacht die ze gaven aan het overlijden van prins Philip. Het Engelse volk was daar duidelijk niet mee eens. 

Lees ook: Zo oordelen de Britten over prins Harry

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES
DATUM 09-01-2024

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl