Spain Royalty

Zo veel procent van Spanjaarden wil republiek

Het blijft rommelen in Spanje. Het noordelijke deel, Catalonië, spreekt zich al jaren hard uit over de koning. En ook elders gaan steeds meer stemmen op voor een republiek, in plaats van het koninkrijk dat Spanje nu nog is.

In Nederland is een rechtszaak op komst van het Republikeins Genootschap om te proberen de macht van onze koning terug te dringen. In Spanje rommelt het ook al tijden. En heel wat heftiger dan hier.

Felipe en Letizia proberen met veel werkbezoeken, glimlachen en fotomomentjes de reputatieschade die het koningshuis er door de jaren heen opliep, te herstellen. Echter kent Spanje ook een fanatieke groep republikeinen. Die laten – soms letterlijk – luid van zich horen. Overigens kan de koninklijke familie tevens op een grote schare wél trouwe aanhangers rekenen. Het land lijkt dus aardig verdeeld.

Plataforma de Medios Independientes, een groep van linkse en voornamelijk republikeinse media, liet een onderzoek uitvoeren. Aan 3000 mensen vroegen zij of ze liever een republiek zien, of de monarchie willen behouden, in Spanje. Bijna 41% gaf aan te kiezen voor een republiek. 35% blijft bij de monarchie. En nog eens 24% heeft hier geen mening over.

Een andere vraag wijst uit dat de helft van de ondervraagden vindt dat Spanje een nationaal referendum moet houden over afschaffen van de monarchie.

Demonstratie in Catalonië, afgelopen zomer.

Spain Royalty

De Spaanse koninklijke familie, zou Leonor ooit nog koningin worden?

Spain Pandemic Coronavirus Funeral

LEES OOK:

Mabel wil dat je je hand opsteekt

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA