Applaus vanaf balkons voor Spaans koningspaar

In Spanje hebben mensen die hun koning en koningin een warm hart toedragen staan klappen voor hen op balkons. Een reactie op een eerdere actie van republikeinen.

Monarchie

Met de actie ‘Ik steun het koningshuis’ deed een beweging die voor de Spaanse monarchie is, een oproepje om te applaudisseren voor de royals. Daar werd hier en daar inderdaad gehoor aan gegeven. Het was met name bedoeld als bedankje voor Felipe en Letizia voor alles dat ze doen tijdens de coronacrisis.

Republiek

Eerder was er juist een actie van republikeinse actievoerders geweest, om lawaai te maken tégen de monarchie. Als koning Felipe een tv-toespraak hield, was het de bedoeling dat mensen massaal met pannen en deksels gingen slaan op hun balkon.

Lees ook:

Koningspaar blijft in beeld

Het Spaanse koningspaar is druk. Ze plegen veel telefoontjes, om zo goed als mogelijk contact te houden met wereldleiders en andere royals. En onlangs liet Felipe ook weten de banden met zijn vader – Juan Carlos -te verbreken. Hij staat ter discussie, onder meer voor het aannemen van grote sommen geld van een Saoedische koning. In de werkkamer van de koning is daarom ook de foto van zijn vader verwijderd. In de media en door de bevolking wordt gesuggereerd dat de koning en koningin er alles aan doen het imago van het Spaanse koningshuis weer wat op te poetsen. Constant ‘in the picture’ blijven, videobellen en hulpverleners bedanken zou daarbij kunnen helpen.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

 

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen