Willem-Alexander

Republikeins Genootschap heeft bedrag bij elkaar voor rechtszaak

Het genootschap wil een collectieve rechtszaak starten, met als inzet de macht van de koning in te perken. Volgens Het Republikeins Genootschap is het niet eerlijk dat een niet-gekozen staatshoofd wel macht kan uitoefenen.

De actiegroep heeft met behulp van crowdfunding het benodigde bedrag verzameld. In 5 dagen tijd werd 25.000 euro op hun rekening gestort. Voldoende om de rechtszaak door te kunnen laten gaan. Volgens Het Republikeins Genootschap druist het tegen Europees recht in, om een niet-gekozen (lees: de koning) staatshoofd toch macht te laten uitoefenen. Volgens hen heeft Willem-Alexander meer macht dan de meeste mensen zich realiseren.

Voorzitter Floris Müller van Het Republikeins Genootschap zegt dat van vrije rechtspraak geen sprake is. “De advocaten van beide partijen zijn benoemd door de koning. De rechter zweert trouw aan de koning en de wetten waar hij zich op baseert, zijn geschreven door de regering waarvan de koning het hoofd is”, aldus Müller.

De groep heeft van ongeveer 600 donateurs geld gekregen. Naast enkele grote donaties, ging het vooral om bijdragen van tussen de 5 en 20 euro. Inmiddels heeft het genootschap al zo’n 10.00 leden en volgers.

Lees ook:

Malta eist cadeautje dat prins George kreeg op

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP