Leonor

Opnieuw tegenslag voor prinses Leonor

Het zit prinses Leonor niet mee. Ze moet opnieuw een flinke tegenvaller incasseren, op een cruciaal moment in haar leven.

Prinses Leonor staat op een belangrijk punt in haar leven. Kort en goed laat ze haar jeugd achter zich en stapt ze haar volwassen leven binnen. En voor een prinses betekent dat rituelen en officiële momenten.

Eén van die momenten is haar 18e verjaardag op 31 oktober. Op die dag zou ze onder het toeziend oog van de leden van haar familie beloven de grondwet en de wetten te handhaven, de rechten van de burgers en de autonome gemeenschappen te eerbiedigen en trouw te zijn aan de koning.

Cortes

Maar in Spanje waren ineens verkiezingen,  ze moet bovendien in dienst, alles stond kortom op losse schroeven. Dat zou naar verwachting mee kunnen vallen, als er maar snel genoeg een nieuwe regering was en een nieuwe Cortes, het parlement, die haar de eed konden afnemen.

Helaas wijst de uitslag van de verkiezingen in een andere richting. Spanje gaat op weg naar een moeizame coalitie, en dat kost veel tijd. Formeel  is die beperkt tot half november. Het zou zomaar ook kunnen dat nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Haren

De vraag is nu of prinses Leonor op een andere dag kan worden ingezworen als kroonprinses, mocht dat nodig zijn. Spaanse politici vliegen elkaar daarover in de haren. Een uiteraard of de oude koning Juan Carlos daarbij aanwezig mag zijn.

Tip van de redactie

Loperswol Lopen Zonder Blaren loopwol voetwol wandel wol
Bekijk bij Bol

Monarquia Confidential/ANP

#Royaltynl