Inauguration Ceremony Of Colombian President Gustavo Petro For The 2022 2026 Term

Felipe zorgt weer voor rel in buitenland

Bij de installatie van de nieuwe Colombiaanse president.

De Spaanse vorst reisde in zijn vakantie naar Bogota, de hoofdstad van Colombia, om daar de inhuldiging bij te wonen van de nieuwe president, Gustavo Petro.

Tijdens een ceremonie werd het zwaard van de legendarische bevrijder Simon Bolivar getoond. De man is een halve heilige, de verzamelde hoogwaardigheidsbekleders gingen dan ook staan.

Behalve Felipe.

Dat komt hem op scherpe kritiek te staan in eigen land.

De Spaanse politieke partij Podemos heeft het op Twitter over een gebrek aan respect: ‘Het zwaard van Bolívar vertegenwoordigt de soevereiniteit van Latijns-Amerika. Koning Felipe is het enige staatshoofd dat is blijven zitten bij de inauguratie van de nieuwe president van Colombia. Een ernstig gebrek aan respect waarvoor excuses van ons land nodig zijn.’

Simon Bolívar maakte begin 1800 in Venezuela deel uit van de verzetsbeweging tegen Spanje, waartoe destijds meerdere landen in Zuid-Amerika behoorden. De strijder stond aan de basis van de vorming van de landen Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia, die zich onafhankelijk verklaarden van Spanje.

In een reactie aan de krant El País laat het Spaanse hof weten de situatie niet te willen opblazen en geen commentaar te willen geven op de kwestie. Het tentoonstellen van het zwaard zou bovendien niet gepland zijn, waardoor niet duidelijk was welk protocol precies gevolgd moest worden.

Eerder dit jaar zorgde Felipe voor ophef tijdens een bezoek aan Midden-Amerika, toen hij wees op de positieve aspecten van het konialisme.

LEES OOK:

OPHEF OVER UITSPRAKEN FELIPE

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron en beeld: ANP