Spain Royalty Science

Ophef over uitspraken Felipe

De Spaanse koning is zonder koningin Letizia op bezoek in Midden-Amerika. Op de eerste dag haalde hij meteen de wereldwijde krantenkoppen.

In Puerto Rico sprak Felipe over de zegeningen van kolonialisme – een onderwerp dat geheid ruzie wordt, wat je ook zegt. De koning prees de Spaanse ontdekkingsreizigers uit het verre verleden omdat ze Europese beschaving brachten.

‘Puerto Rico is een voorbeeld van kolonialisme. Spanje bracht zijn taal mee, zijn cultuur, zijn geloofsovertuiging, en met dit alles droeg het waarden en beginselen bij zoals de grondslagen van het internationaal recht of de opvatting van de universele rechten van de mens.’

Dappere woorden, maar ze vielen niet overal goed. Ook omdat hij met geen woord repte over de inheemse bevolking die de Spanjaarden destijds aantroffen.

De koning reageerde met zijn speech op vandalen, die vlak voor zijn vliegtuig landde een standbeeld omver haalden van de Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador Juan Ponce de León, die in 1508 de eerste westerse nederzetting op Puerto Rico stichtte.

Felipe’s optreden staat haaks op dat van koning Willem-Alexander, die na klachten over de Gouden Koets het voertuig meteen in de ban deed.

LEES OOK:

PRINS WILLIAM IS RACISME HELEMAAL BEU

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: RoyalCentral