Norway Royalty

Wie leest de troonrede in Noorwegen voor?

De Noorse koning Harald werd afgelopen vrijdag met ademhalingsklachten opgenomen in het ziekenhuis. Hij is in elk geval tot en met 4 oktober uit de running. Dus moet iemand anders deze week de Storting – het Noorse parlement – openen.

Net als bij ons, wordt een nieuw parlementair jaar onder meer omlijst door een toespraak van de zittend vorst in Noorwegen. Dat wordt niet letterlijk een troonrede genoemd aldaar, maar is enigszins vergelijkbaar. Willem-Alexander deed dat dit jaar in aangepaste vorm en op een andere locatie dan in voorgaande jaren, in verband met corona.

In Noorwegen gaat deze week het 165ste jaar van het parlement van start. De Storting, zoals het parlement genoemd wordt, komt voltallig samen en blikt vooruit op een nieuw (financieel) jaar. Nu Harald uit de running is, zijn alle ogen op Haakon gericht.

Haakon neemt (en nam al) vaker taken voor zijn vader waar. Harald (83) is al langer aan het kwakkelen met zijn gezondheid. En nu dus ook ziek. Naar verwachting mag hij vandaag het ziekenhuis verlaten, maar moet hij thuis nog enige tijd rustig aan doen. Naar verwachting neemt Haakon dus ook de ’troonrede’ over.

Vader en zoon op een eerder moment, samen op de foto:

Haakon En Harald Noorwegen

Lees ook:

Noorse royals delen nieuwe vakantiefoto’s

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA