Norway Royals

Haakon loopt eind augustus ‘vluchtelingenroute’ uit de Tweede Wereldoorlog

Een bijzondere wandeling voor de Noorse kroonprins eind deze maand. Van 26 tot 28 augustus loopt hij de vluchtelingenroute. Een route die tijdens de Duitse bezetting van Noorwegen gebruikt werd door onder meer verzetsleden.

De tocht start in de Noorse hoofdstad Oslo en voert naar de grens met Zweden. De naam ‘vluchtelingenroute’ komt van het feit dat toen Noorwegen onder Duitse bezetting was, het deze route was die werd gebruikt voor onder meer koeriersdiensten. En ook om mensen over de grens heen, naar het neutrale Zweden, te krijgen. Ook het Noorse verzet gebruikte de route destijds volop.

Haakon wil met zijn wandeling extra aandacht vestigen op 75 jaar vrijheid. De Noorse naam voor de route is Flyktningeruta, en is tegenwoordig een populaire wandeltocht voor Noren, andere Scandinaviërs en wandeltoeristen. De wandeling die Haakon eind deze maand maakt, wordt tevens georganiseerd door de Noorse VVV. Zo promoot de kroonprins een prachtig stukje van zijn land, met ook een mooie nadruk op het verleden en op de herwonnen vrijheid.

Onderweg staan ontmoetingen gepland met overlevenden van de oorlog, die de route destijds hebben gebruikt. Ook zal Haakon in gesprek gaan met mensen die elders oorlog hebben meegemaakt en in meer recente jaren als vluchtelingen naar Noorwegen zijn gekomen.

Vluchtelingenroute

Lees ook:

Noorse royals delen nieuwe vakantiefoto’s

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen