Noorse royals verrassen door nationale feestdag tóch te vieren

Om te voorkomen dat grote groepen mensen naar het paleis of andere hotspots zouden gaan, werd een en ander geheim gehouden. Op het programma stond onder meer een toertochtje per oldtimer én een balkonscène.

Om 17 mei – in Noorwegen dé nationale feestdag – toch niet helemaal geruisloos voorbij te laten gaan, bedacht de koninklijke familie van het land een alternatief programma. En dat viel heel aardig in de smaak.

Zo trok kroonprins Haakon, samen met zijn vrouw Mette-Marit en hun kinderen Ingrid en Sverre door de straten in Asker, een voorstad van Oslo. Dit was hun versie van de kinderoptochten, een activiteit die normaal gesproken één van de publiekstrekkers is op 17 mei. Dit keer dus geen kinderenoptochten, maar wel Haakon en gezin die door de straten trokken.

Lees ook:

Wat later, in hoofdstad Oslo, verscheen de hele koninklijke familie op het balkon van het paleis. Samen met het volk werd het Noorse volkslied gezongen. De pleinen en dergelijke waren afgesloten, maar een klein aantal vooraf geselecteerde mensen mocht erbij zijn. Zoals medewerkers van scholen die anders in de kinderoptochten hadden meegelopen.

Na de ‘balkonscène’ stapten koning Harald en koningin Sonja in een oldtimer, een Roadmaster uit 1939. Mét open dak, om nog wat te kunnen zwaaien. Mooi detail is dat kort na de bevrijding (WO II) destijds óók het koninklijk paar door de straten reed in dezelfde auto. Dit keer ging de rit naar een aantal ziekenhuizen en zorgcentra in de stad. De medewerkers daarvan waren al op de hoogte gebracht.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: Instagram @detnorskekongehus

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen