Deze Deense royal is vandaag jarig

De foto bij dit artikel is een zomerfoto van een aantal jaar geleden. De jarige prijkt er niet op, maar als echte royalty-fanaat weet jij wellicht al om wie het gaat. Hint: het is een zusje van koningin Margrethe.

Anne-Marie van Griekenland is de jarige jet vandaag! Zij wordt 75 en is daarmee de jongste zus van de Deense koningin Margrethe. Tussen hen in zit nog Benedikte. Anne-Marie trouwde al op haar 18de met de Griekse koning Constantijn II. Toch was zijn koningschap en haar gloednieuwe titel als koningin geen lang leven beschoren. Na een staatsgreep in 1967, zo’n 3 jaar na hun huwelijk, werd een contra-staatsgreep in opdracht van de koning gepland, maar na meer jaren van onvrede en onlusten die volgden, werd in 1973 de monarchie definitief afgeschaft. Het koninklijk echtpaar was toen al, met hun oudste kinderen, het land ontvlucht.

Anne-Marie en Constantijn hebben samen 5 kinderen: Alexia, Paul, Nikolaos, Theodora en Philippos. Paul is getrouwd met de Amerikaanse Marie-Chantal, die we laatst voor je in beeld brachten. En jongste zoon Philippos trouwde in december met zijn grote liefde Nina. Anne-Marie en Constantijn wonen in Londen. Haar volle naam is: Anne Marie Dagmar Ingrid van Denemarken. Je bent vast ook benieuwd hoe dat er in het Grieks uitziet? Dat is: Άννα-Μαρία Βασίλισσα των Ελλήνων.

Van harte! Het Deense hof deelt vandaag deze foto om Anne-Marie te feliciteren:

https://www.instagram.com/p/CTL5-B7jn5R/

LEES OOK:

Foto’s: Luxemburgse royals weer allemaal samen

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Beeld: Instagram @detdanskekongehus