Bruiloft Busoga

Eerste vrouw van deze koning meldt zich tien dagen voor de bruiloft

Oeganda kent vijf koninkrijken. Een daarvan is Busoga. En daar was in 1956 voor het laatst een koninklijk huwelijk geweest. Op 18 november 2023 kreeg Busoga een nieuwe koning en koningin. Maar een week voor de bruiloft meldde een vrouw uit het Verenigd Koninkrijk zich die probeerde het huwelijk tegen te houden. Ze beweerde al getrouwd te zijn met deze koning, en twee kinderen met hem te hebben.

Busoga zat klaar bij de radio of tv om dit sprookjeshuwelijk te volgen. Voor het eerst in 69 jaar was er weer een koninklijke bruiloft in de Oegandese deelstaat. Koning William Gabula Nadiope IV, bijnaam Kyabazinga trouwde met zijn beeldschone bruid Jovia Mutesi. Het paar werd in de echt verbonden op het terrein van de Christ’s Cathedral in de stad Jinja. Meer dan tweeduizend gasten woonden de bruiloft bij.

De vrouwelijke gasten was gevraagd om een ketting te dragen bij hun traditionele Busoga jurk en gesloten schoenen met hoge hakken. De jurken zijn fel gekleurd en hebben ene vierkante neklijn. De mannen was gevraagd een kanzu te dragen, een witte tuniek.

Drama rond huwelijk Busoga

Tien dagen eerder meldde zich echter bij de aartsbisschop die het huwelijk zou voltrekken een vrouw uit het Verenigd Koninkrijk. Alison Anne Gabula beweerde dat zij al jaren de wettige echtgenote is van de 35-jarige koning. In december 2016 zouden ze getrouwd zijn in het Engelse Portsmouth. Ze kon zelfs de documentatie overleggen. Ook beweerde de vrouw dat het paar al twee kinderen had samen, Mitchell van 8 en Josephine van 6. Daarna volgde een officiële verklaring van de regering van Busoga waarin stond dat de koning nooit eerder getrouwd is geweest, noch in Oeganda noch ergens anders. Inmiddels zijn advocaten aan alle kanten druk bezig om ui te zoeken of de claim waar is. Voor het huwelijk zelf was dat te laat, dus vooralsnog heeft Busoga vol spanning gekeken naar de ceremonie.

Filmpjes over en door Alison Anne Gabula op TikTok zijn inmiddels meer dan twee miljoen keer bekeken.

Bruiloft Busoga
Bruiloft Busoga
Koningin Busoga
Koningin Busoga
Queen Of Busoga
Queen Of Busoga

TEKST MANON DAELMANS

BEELD Instagram hers_uganda/

19 NOVEMBER 2023