H.k.h. Prins Daniel / Hrh Prince Daniel

Waarom Daniel geen kroonprins is

Burgerjongen blijft op achterstand.

De burgermeisjes Mette-Marit en Mary werden in hun land probleemloos kroonprinses, maar Daniel moet als gewone prins door het leven. Dat laat zien dat in Zweden nog lang niet alle obstakels uit de weg zij geruimd voor eenvoudige burgers, die met een royal trouwen.

En niet alleen daar. In Engeland is jaren gepraat over hoe we Camilla moesten noemen, als Charles koning zou worden. Het resultaat is queen-consort – koningin-gemalin. Toch net niet helemaal royaal het koninklijke ‘koningin’.

Bij ons is het niet anders. Pieter van Vollenhoven kreeg helemaal geen titel, toen hij met prinses Margriet trouwde. Claus von Amsberg werd prins Claus. Máxima doorbrak pas als koningin het aristocratische plafond. Hoe de echtgenoot of –genote van kroonprinses Amalia zal worden genoemd is nog even afwachten.

Daniel werd als eerste volksjongen in 2010 door zijn huwelijk  met Victoria prins van Zweden. Maar niet kroonprins. Het Zweedse hof vond het al erg genoeg dat de kroonprinses met iemand van zo eenvoudige komaf trouwde, maar dat was niet de enige reden.

Het is nog maar sinds 1980, dat vrouwen in Zweden troonopvolger mogen zijn. Anders zou Carl Philip, de jongere broer van Victoria, nu kroonprins zijn.

Traditioneel staat mannen in Zweden hoger in rang dan vrouwen. Het zou betekenen dat Daniel, mocht hij kroonprins worden, hoger in rang is dan Victoria. Om dat te voorkomen, moet hij het met de prinsentitel doen, om helemaal volledig te zijn: prins-gemaal.

Precies zoals dat bij ons met de echtgenoten van Wilhelmina, Juliana en Beatrix gebeurde.

LEES OOK:

VICTORIA EN DANIEL AAN DOOD ONTSNAPT

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Adelswelt