Ontwerp Zonder Titel 2023 03 09t104635.938

Staatsbezoek aan Slowakije zit er bijna op

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen in de historische Slowaakse stad Propad, in het oosten van het land.

Het staatsbezoek aan de jonge republiek Slowakije zit er daarmee bijna op. Slowakije bestaat als onafhankelijk land pas 30 jaar. Daarvoor maakte het deel uit van Tsjecho-Slowakije, hoofdstad Praag.

Muur

Na de val van de Berlijnse muuer en de ineenstorting van de communistische dictatuur splitste dat land doormidden en werd Slowakijke onafhankelijk, met als hoofdstad Bratislava. Máxima en Willem-Alexander begonnen daar hun bezoek.

Vervolgens vlogen ze naar het oosten van het land, waar ze eerst een hulpcentrum bezochten voor Oekraïense vluchtelingen.

Tatra

Daarna wordt koers gezet naar het middeleeuwse dorp Spisska Sobota, waar zij onder meer uitleg krijgen over het dorpsplein Sobotske en de St. George Kerk bezoeken. Vervolgens gaan de koning en koningin naar een school die actief aandacht besteedt aan het onderwijzen van democratische waarden, zoals kritisch denken. De laatste activiteit van het staatsbezoek is een bezoek aan het Nationaal Park Tatra.

chanel
KLIK HIER

ANP