Harald Noorse konningshuis

Spanning rond koning Harald

‘Hurra!’ klinkt het uit duizenden kelen. Harald is er bij! De Noren, niet bekend om het tonen van emoties, laten zich helemaal gaan.

Het feest ter ere van de in 1814 aangenomen grondwet kan beginnen: in de stralende zon trekt de Oslose schooljeugd in een eindeloze optocht met duizenden vlaggen en vlaggetjes aan de koning en zijn familie voorbij. Een traditie in 1906 begonnen door Haralds grootvader koning Haakon VII.

Het Noorse hof houdt de spanning er tot het laatste moment in. Koning Harald (86) is enkele dagen eerder ontslagen uit het universiteitsziekenhuis in Oslo, waar hij een week lang met een infectie is opgenomen, maar het is niet duidelijk of de al langer met zijn gezondheid sukkelende vorst kan deelnemen aan de festiviteiten op 17 mei, Grunnlovsdag – de nationale feestdag.

Groen licht

Groen licht komt pas daags tevoren, net op tijd dus, in de wetenschap dat de koning niet urenlang op het tochtige balkon hoeft te staan.

Maar stilzitten is er ook niet bij. Telkens wanneer een school voorbijkomt, moet hij de hoge hoed afnemen ter begroeting van de meegedragen vlaggen. En dat terwijl er 110 scholen en zo’n 30.000 (!) kinderen voorbijtrekken. Minder overigens dan vorig jaar, toen een recordaantal van 130 scholen deelnam. In 1945, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, namen maar liefst 202.000 scholieren deel.

Haralds zus prinses Astrid (91) heeft het makkelijker. Zij kan de optocht vanuit een zijraam gadeslaan, vergezeld door haar eigen kinderen en kleinkinderen. Zwaaien hoeft niet.

Moeizaam

Koning Harald loopt moeizaam. Dat is te zien wanneer hij over het balkon wandelt om de menigte en de erewacht aan de zijkanten van het paleis te groeten. De Noren, voor een groot deel ter ere van de feestdag gekleed in regionale klederdracht – ook de jeugd – waarderen zijn inspanningen. Niemand die luistert naar het idee dat het na 32 jaar wellicht tijd is die hoge hoed op te bergen en het werk over te dragen aan kroonprins Haakon (49). Die heeft door de broze gezondheid van zijn vader al veel taken tijdelijk overgenomen.

Dit verhaal gaat verder in Royalty magazine, dat nu in de winkel ligt. Of neem zo’n handig en voordelig abonnement!

Tip van de redactie

Loperswol Lopen Zonder Blaren loopwol voetwol wandel wol
Bekijk bij Bol

#Royaltynl