Harald (2)

Einde in zicht voor Harald?

Koning Harald van Noorwegen is 86 en in toenemende mate kwetsbaar. Moet hij binnenkort plaatsmaken voor de jongere generatie?

Die vraag werd in Noorwegen al vaker gesteld, en kreeg nieuw voedsel toen beelden naar buiten kwamen van de buiteling die Harald maakte bij zijn bezoek aan Denemarken.

Harald wilde koningin Margrethe een hand geven, moest een paar treetjes op, verloor zijn evenwicht en duikelde voorover. Fysieke schade liep hij niet op, maar het zette veel Noren aan het denken. Zou het niet beter zijn als hun koning dit voortaan bespaard zou blijven?

Kwaal

Ook omdat Harald de ene na de andere kwaal heeft gehad. Blaaskanker, twee grote hartoperaties, een knieoperatie en verschillende infecties – ze hebben allemaal hun sporen nagelaten op zijn lichaam.

Een populaire opvolger staat al klaar. Tijdens afwezigheid door ziekte heeft kroonprins Haakon al meermaals laten zien dat hij een uitstekende vervanger is, samen met kroonprinses Mette-Marit. Hun dochter Ingrid Alexandra loopt zich in de luwte ook al warm voor een nieuwe rol.

Wisseling

Harald sprak in Denemarken zijn grote waardering uit voor alles wat zijn nageslacht doet, maar koningin Sonja liet ook weten dat Haakon en Mette-Marit het al veel te druk hebben. Waar dan ook nog eens de chronische ziekte van Mette-Marit bij komt.

We gaan hoe dan ook binnen afzienbare tijd een grote wisseling van de wacht zien in de noordelijke monarchieën. Harald is oud en gebrekkig, maar dat zijn Margrethe van Denemarken en Carl Gustaf ook. Allebei hebben ze dit jaar een ingrijpende operatie ondergaan.

In beide buurlanden van Noorwegen staat de nieuwe generatie al te trappelen in de coulissen, in Zweden kroonprinses Victoria en in Denemarken kroonprins Frederik. Straks zitten in plaats van twee vorsten en een vorstin één koning en twee koninginnen op de noordelijke tronen.

Tip van de redactie: kleed je als een royal

Scherm­afbeelding 2023 02 01 Om 21.21.42
BESTEL HIER

Adelswelt

#Royaltynl