Ontwerp Zonder Titel (97)

Sint Eustatius: De beelden!

Na een bezoek aan het kleine Saba zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia weer op weg terug naar huis. We blikken nog even terug op het bezoek aan Sint Eustatius.

Sint Eustatius – Statius of ook wel Statia – heeft een oppervlakte van niet meer dan 21 vierkante kilometer. Niet erg groot dus. Net als Saba is Sint Eustatius het restant van een vulkaan.

Zeeschildpadden

Op St. Eustatius bezochten Amalia, Máxima en Willem-Alexander Zeelandia Beach, een beschermd vulkanisch zwartzandstrand. Hier leggen verschillende soorten zeeschildpadden eieren en vogels broeden op de klippen.

Bij het strand kregen de koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje uitleg over het natuurbeheer op het eiland. Ook was er uitleg over de jaarlijkse Beach Clean Up van STATIA DOET, het grootste vrijwilligersevenement op Sint Eustatius.

Vervolgens bezocht het gezelschap Tuin Concordia, waar lokale boeren op kleine schaal groente en fruit kweken. Ze gingen met agrariërs in gesprek over de voedselvoorziening op het eiland. Doordat veel voedsel wordt geïmporteerd zijn de prijzen hoog en is er een tekort aan verse producten. Sint Eustatius stimuleert initiatieven op het gebied van kleinschalige groenteteelt.

Andere outfits

Bij het Earl Merkman Sport Complex nam het gezelschap deel aan een basketbaldemonstratie en woonden zij het begin van een basketbalwedstrijd bij. Basketbal is een populaire sport op Sint Eustatius. In 2011 opende Koningin Beatrix – met het onthullen van een plaquette – het complex.

Opvallend: Amalia koos voor een totaal andere outfit dan Máxima.

Leestip

BESTEL HIER

Bron en beeld: koninklijkhuis