Louise, Sophie En Edward

Hierdoor loopt Lady Louise titel mis

Haar ouders – Edward en Sophie – en haar broer James kregen een promotie, Lady Louise bleef met lege handen achter.

Iedereen is het er zo langzamerhand wel mee eens dat het niet uit mag maken of je als man dan wel als vrouw geboren wordt, bij de overerving van titels. Bij zo ongeveer alle koningshuizen is dat inmiddels geregeld.

Soms uit noodzaak, zoals bij ons, door het ontbreken van een mannelijke troonopvolger.

Oproer

Soms rijkelijk laat, zoals in Zweden, wat nu nog voor gedoe zorgt. Victoria mag dan kroonprinses zijn, jongere broer Carl Philip was tot de wet werd gewijzigd kroonprins. En zou dat nu nog moeten zijn, suggereerde koning Carl Gustav.

Woorden die hij onmiddellijk terugnam, nadat een oproer was ontstaan.

Het is ook lastig, als de regels ineens veranderen.

Promotie

Iets dergelijks is aan de hand met de 19-jarige Lady Louise Mountbatten-Windsor, dochter en oudste nazaat van Edward en Sophie, sinds kort hertog en hertogin van Edinburgh. De titel die lange tijd in bezit was van prins Philip.

Met hun promotie, want dat is het zeker, komt de Wessex-titel vrij. Wettelijk gezien zou die naar haar moeten gaan, maar er zit een addertje onder het gras.

Lady Louise was namelijk net als haar broer al geboren toen de wet van kracht werd. En in de wet staat, dat die alleen van toepassing is voor adellijke kinderen die daarna worden geboren.

Zodat de titel naar haar jongere broer James ging, en zij met lege handen achterbleef. Alles relatief natuurlijk, want ze blijft hoge adel.

Het Britse koninklijk huis maakte in 2013 een einde aan het systeem van eerstgeboorterecht dat de lijn van opvolging sinds 1701 had gedicteerd, tot de Wet op de Kroonopvolging bepaalde dat prinsen niet langer voorrang hebben op hun zussen.

Leestip

BESTEL HIER

Evening Standard