‘2020 is een verloren jaar voor keizer Naruhito’

De 60-jarige keizer van Japan beleeft een bijzonder lastig jaar. 2020 is natuurlijk op veel manieren getekend door corona, maar het land en de vorst kennen meer tegenslagen.

Zijn hofhouding, officieel Het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding, houdt Naruhito en zijn gezin angstvallig weg uit het openbaar. Als je afgelopen voorjaar onze artikelen al las, kreeg je mee dat er veel coronamaatregelen werden getroffen door en voor het paleis. Specifiek om Naruhito te beschermen. En dochter Aiko mocht voor haar diploma-uitreiking geen gasten meenemen.

De geplande werkbezoeken, openbare verschijningen en ceremonies werden geschrapt. Niet ongewoon, dat gebeurde in veel landen natuurlijk. Maar 2020 had nu juist het jaar moeten zijn waarin Naruhito meer contact met de bevolking van Japan wile leggen. Dat zit er niet meer in, want ook waar de Japanse royals zich vertonen, drommen de mensen vaak samen om hem – en zijn vrouw Masako – te zien.

Een extra lastig feit is het recente aftreden van de premier van Japan, Abe. Met veel haast worden in het land nu nieuwe coalities gevormd, en wordt binnenkort een nieuwe premier naar voren geschoven. Het is voor keizer Naruhito dan ook afwachten geblazen welke partij de grootste wordt of blijft en hoe er bij nieuw beleid tegen de keizerlijke familie wordt aangekeken.

Naruhito en zijn gezin konden ook al niet genieten van een vakantie in eigen land. Door binnenlandse reisbeperkingen mochten zij niet afreizen naar hun vakantieresidenties in andere regio’s van Japan.

Lees ook:

‘Leonor zal nooit koningin van Spanje worden’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA