Koning Harald Noorse Koningshuis En Haakon

Slecht nieuws uit Noorwegen

Koning Harald V van Noorwegen (87) is opgenomen in het ziekenhuis in Oslo vanwege een ernstige infectie en het plaatsen van een pacemaker. Op maandag en dinsdag bracht een groot aantal familieleden van de koning een bezoek aan het ziekenhuis. Op deze foto, gemaakt door zijn vrouw Sonja, is hij te zien met hun zoon, kroonprins Haakon, lang geleden.

Het Noorse koningshuis houdt de adem in nu koning Harald met een infectie is opgenomen, eerst in Maleisië, nu in Oslo. Het is de zoveelste keer in korte tijd dat de 87 jarige koning gezondheidsklachten heeft. Dit is wat we nu weten.

Net hersteld van een eerdere infectie en opgewekt weer aan de slag, en nu opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Het Noorse koninklijk huis bevestigde dat hij met een infectie werd opgenomen in het Sultanah Maliha-ziekenhuis op het Maleisische vakantie-eiland Langkawi. Vervolgens is zijn hartslag flink naar beneden gaan en heeft hij een nood-pacemaker gekregen.

Kroonprins Haakon neemt taken vader over

Kroonprins Haakon neemt de taken van zijn vader over zo lang hij in het ziekenhuis ligt en herstelt. Prinsesse Mette-Marit werd dinsdagmiddag gezien bij het Rikshospitalet in Oslo. Hier is de koning opgenomen nadat hij ziek werd tijdens zijn vakantie. Eerder vandaag werd ook koning Harald’s zus, prinses Astrid, mevrouw Ferner gezien op weg naar het Rikshospitalet. Het vele bezoek zou er op kunnen wijzen dat de familie zich voorbereid op afscheid nemen van de Noorse koning.

Harald ziek noorse koningshuis
Harald

Koning Harald heeft de afgelopen maanden verschillende ziekten doorgemaakt, wat zorgen heeft gewekt over zijn gezondheid. Ondanks zijn ziekenhuisopname zal kroonprins Haakon doorgaan met zijn geplande activiteiten in Noorwegen.

Slecht nieuws voor het Noorse koningshuis

Dat de koning nu alweer ziek is, is natuurlijk slecht nieuws voor het Noorse koningshuis. Maar de grootste Noorse kranten melden: “Gezondheidstoestand van de koning stabiel”. Koning Harald ligt in het ziekenhuis in Oslo, waar hij bezoek heeft van zijn zoon, vrouw en dochter.

Dit weten we over koning Harald

Lees nu: Noorse koning Harald met spoed opgenomen in ziekenhuis

Harald Noorse konningshuis

Koning Harald V van Noorwegen (geboren op 21 februari 1937) is sinds 17 januari 1991 de koning van Noorwegen. Hij volgde zijn vader, koning Olaf V, op de troon. Koning Harald is de zoon van koning Olaf V en prinses Märtha.

Noorse koningshuis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Harald in de Verenigde Staten. In 1945 keerden het kroonprinselijk paar terug naar Noorwegen. Haralds moeder overleed in 1954. In 1957 overleed zijn grootvader Haakon VII, waardoor zijn vader de nieuwe koning werd en hijzelf kroonprins. Harald volgde zijn opleidingen aan de militaire academie van Noorwegen en aan de universiteit van Oxford.

Olympische spelen

Op 29 augustus 1968 trouwde hij met het Noorse burgermeisje Sonja Haraldsen. Het paar kreeg twee kinderen: Märtha Louise (1971) en Haakon Magnus (1973). Koning Harald is een fanatiek zeiler en nam in die sport verscheidene keren deel aan de Olympische Spelen.

Blaaskanker

In december 2003 werd bij de koning blaaskanker geconstateerd, maar hij werd succesvol geopereerd en stopte daarna met roken. Koning Harald was een peetoom van de overleden Nederlandse prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg, de tweede zoon van prinses Beatrix. Hij is ook een volle neef van koning Albert II van België, de overleden koning Boudewijn van België en de overleden groothertogin van Luxemburg, Josephine Charlotte van België.

LEES OOK: Gaat koning Harald van Noorwegen nu toch aftreden?

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Tip van de redactie

In Eetiquette door Mara Grimm leer je de fijne kneepjes van culinaire verfijning. Ontdek waarom asperges en camembert speciale aandacht verdienen en hoe je echt geniet van elke hap, zoals een ware koninklijke levensgenieter. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES/ THE ROYAL HOUSE OF NORWAY