Koning Harald Dead

Gaat koning Harald van Noorwegen (87) nu toch aftreden?

Nu koning Harald van Noorwegen is opgenomen in een ziekenhuis in Maleisië, reist in Noorwegen de vraag of het niet tijd is om af te treden.

Deze week werd koning Harald van Noorwegen tijdens een privé bezoek aan Maleisië met spoed opgenomen in een ziekenhuis, vanwege een infectie. het is niet de eerste keer dat Harald last heeft van zijn gezondheid. Zijn zoon staat klaar om de troon over te nemen. Maar Harald heeft steeds geweigerd om afstand te doen van zijn positie. Maar wordt het niet toch tijd voor hem om het wat rustiger aan te doen?

Wie oudere ouders of grootouders heeft met een auto en rijbewijs, kent vast het moment waarop je de ander moet overtuigen om niet meer achter het stuur te gaan zitten. Ouderdom komt met gebreken, ook in het verkeer. En ook als je koning bent, of koningin. Maar net zoals het moeilijk is om je honderdjarige grootvader ervan te overtuigen dat zijn reactiesnelheid niet meer zo goed is, is het soms ook lastig om een koning of koningin ervan te overtuigen om afstand te doen van de troon.

Norwegian Royals Visit Faktisk.no
Harald bezoekt Faktisk.no in 2024

Koningin Elizabeth

Over de engelse koningin Elizabeth vroeg men zich aan het eind van haar leven wel eens af of ze niet haar regentschap moest overgeven aan haar zoon Charles. In de Netflix serie The Crown lijkt het erop alsof ze dat inderdaad al eerder van plan was. Maar op het laatste moment zag ze daar toch van af. Ze stierf in het harnas, als je dat over een koningin mag zeggen.

Queen Elizabeth Ii Visits Berlin
Queen Elizabeth in Berlin

Aftreden koning Harald

De vraag is of de Noorse koning Harald hetzelfde ambieert, of dat hij verstandig is en er vanwege zijn gezondheid voor kiest om zijn zoon de troon te laten bestijgen. Koning Harald V van Noorwegen heeft nadrukkelijk verklaard dat hij de troon niet zal afstaan, in tegenstelling tot zijn Deense tegenhanger, koningin Margrethe. Toen hij tijdens een bezoek aan Faktisk.no, een non-profit fact-checking website, door de pers werd ondervraagd, benadrukte de toen nog 86-jarige koning zijn belofte die hij aan het Noorse Parlement deed toen hij in 1991 de troon besteeg. Hij zei: “Ik heb een eed afgelegd en die duurt levenslang”.

Norwegian Royals Visit Faktisk.no
Norwegian Royals Visit Faktisk.no

Koning Olav

Koning Harald werd op 53-jarige leeftijd koning na de dood van zijn vader, koning Olav, in januari 1991. Ondanks verschillende gezondheidsproblemen in de afgelopen jaren, blijft hij aangeven dat hij van plan is om op de troon te blijven. De duizend jaar oude Noorse monarchie blijft dus nog wel even onder het bewind van koning Harald. Althans, dat verkondigde hij voordat hij het zoveelste gezondheidsprobleem kreeg. En nu dus ook nog ver van huis. Wat betekent dat zijn zoon, kroonprins Haakon, thuis de zaken moet waarnemen.

Tijd om af te treden

Het Noorse koningshuis – en het land – staat op zijn kop nu koning Harald V in een ziekenhuis in Maleisië wordt behandeld voor een ernstige gezondheidsaandoening. Met zijn voortschrijdende leeftijd en zijn broze gezondheid, rijst nu toch echt de vraag: is het niet tijd voor koning Harald om afstand te doen van de troon?

Norwegian Royals Visit Faktisk.no
Norwegian Royals Visit Faktisk.no

Nu zijn gezondheid wankelt, is het begrijpelijk dat de vraag naar zijn aftreden serieus wordt overwogen. Als staatshoofd moet de koning in staat zijn om zijn volk te vertegenwoordigen en te dienen op een manier die consistent is. Maar met de voortdurende zorgen over zijn gezondheid, rijst de vraag of koning Harald nog steeds in staat is om deze verantwoordelijkheden te dragen.

Kroonprins Haakon

Het is uiteraard geen eenvoudige beslissing, aftreden. Koning Harald heeft zijn hele leven gewijd aan het dienen van zijn land, maar er komt een moment waarop zelfs de meest toegewijde leiders moeten erkennen dat het tijd is om het stokje door te geven. Zoals er ook een moment is voor de honderdjarige grootvader om niet meer ana het verkeer deel te nemen. Jezelf lekker laten rondrijden en genieten van het feit dat je kinderen ook een rijbewijs hebben. Om de metafoor maar te blijven gebruiken.

Haakon49
Haakon

Volgens de Noorse grondwet zal kroonprins Haakon, de zoon van koning Harald, de troon opvolgen in het geval van zijn aftreden of overlijden. Kroonprins Haakon heeft al vele jaren ervaring opgedaan in het voorbereiden op zijn toekomstige rol als koning. Maar uiteindelijk is het aan zijn vader om te bepalen of hij nog steeds in staat is om zijn koninklijke plichten naar behoren uit te voeren, ondanks zijn gezondheidsproblemen.

Nieuwe koning van Noorwegen

Of koning Harald ervoor kiest om – al dan niet door zijn gezondheid gedwongen – afstand te doen van de troon, zal de komende dagen en weken zeker onderwerp van gesprek zijn aan de Noorse talkshow tafels.

Arrivals At Nobel Peace Prize Banquet 2023
Arrivals At Nobel Peace Prize Banquet 2023

Dit schreven we indertijd: Koningin Beatrix treedt af

Tip van de redactie

Reis je net zoals de royals graag in stijl? Ontdek deze luxe ONYX handbagage koffer. Speciaal voor de verfijnde reiziger. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES