Haakon, Mette Marit

Schok voor prinses Mette-Marit

Het nieuws kwam voor prinses Mette-Marit niet helemaal onverwacht, maar zorgde toch nog voor een hele schok.

Prinses Mette-Marit van Noorwegen leeft door een chronische longziekte al jaren tussen hoop en vrees. Ze was nog gewoon aanwezig bij de grootse viering van haar en prins Haakons 50e verjaardag, maar moest daarna wel weer langdurig rust pakken. En miste meteen ook de feesten ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van koning Carl Gustaf.

Mette-Marit ‘Minder actief’

De voorgeschreven twee weken zijn voorbij, maar echt beter lijkt het niet te gaan. Het hof heeft een verklaring uit doen gaan over de gezondheid van prinses Mette-Marit. Daarin staat dat de prinses ‘in de toekomst minder actief zal zijn.’ Mette-Marit lijdt aan longfibrose waardoor ze het snel benauwd heeft en ook snel vermoeid kan raken. Longfibrose is een zeldzame en ernstige longziekte, waarbij rondom de longblaasjes fibrose (littekens) wordt gevormd. Dat ze een chronische ziekte heeft werd in 2018 bekend gemaakt. Ze had toen al een paar jaar last van gezondheidsproblemen.

Lees ook: 5 prachtfoto’s van Mette Marit

‘De kroonprinses gaat in eerste instantie twee weken met ziekteverlof, maar deze periode kan worden verlengd’, staat in het persbericht dat het hof onlangs uitbracht.

Mette Marit Royaltynl
Mette Marit Royaltynl

In een verklaring van Guri Varpe, hoofd communicatie van het koninklijk paleis, staat: ‘De kroonprinses zal in de toekomst minder actief blijven en heeft geen officieel programma gepland voor deze week of voor de herfstvakantie.’

Agenda Mette Marit

De herfstvakantie in Oslo begint op 3 oktober en eindigt op 9 oktober. Het is nog niet bekend of de uitspraak van het hof alleen betrekking heeft op de komende twee weken, of dat Mette-Marit op de langere termijn het rustiger aan zal moeten doen.

Mett Marit Noorwegen Royaltynl
Mett Marit Noorwegen Royaltynl

De agenda voor de Noorse koninklijke familie is vol. Maar terwijl Prins Haakon om de paar dagen aan de bak moet, staat er slechts één afspraak gepland voor prinses Mette-Marit, op 13 oktober.

Gala/ANP/GettyImages

#Royaltynl

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

Tip van de redactie

Wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Loperswol Wandelwol Royaltynl
Loperswol