Haakon En Mette Marit

Het bijzondere liefdesverhaal van Haakon en Mette-Marit

Als kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit niet naar een muziekfestival waren gegaan, was het heel anders gelopen in de Noorse koninklijke familie. Lees hier hun bijzondere liefdesverhaal.

Geboren in Kristiansand in het zuiden van Noorwegen, op 19 augustus 1973. Mette-Marit, de vrouw van kroonprins Haakon van Noorwegen, kent best een turbulent levensverhaal. Zij en Haakon zijn geen high school sweethearts, om maar iets te noemen. Nee, ze kende al een grote liefde voor hem, genaamd Morten Borg. Een feestbeest, naar verluidt, en veroordeeld voor meerdere delicten met drugs. Met hem kreeg ze zoon Marius. De relatie hield geen stand.

Quart Festival

Op een Noors muziekfestival liep ze kroonprins Haakon voor het eerst tegen het lijf. Jaren later – in 1999 – gebeurde dat nog eens, en op een feestje gerelateerd aan datzelfde muziekfestival bovendien! Groot verschil was dat Mette-Marit in de tussentijd moeder van Marius was geworden en inmiddels ook een alleenstaande moeder.

Verloving

De twee leerden elkaar beter kennen en kondigden hun verloving aan in december 2000. Het land reageerde in eerste (en tweede, en derde) instantie geschokt en vol onbegrip op Haakons keuze. Een burgermeisje ‘met een verleden’. Ze werd flink door de mangel gehaald. Niet alleen haar relatie met een veroordeelde man, of haar moederschap, maar ook haar ‘gebrek aan scholing’ werd onder de loep gelegd. Mette-Marit bleef echter sterk en zij en Haakon doorstonden samen vele stormen. Samen kregen zij dochter Ingrid Alexandra en zoon Sverre Magnus. Inmiddels is Mette-Marit een lieveling in Noorwegen.

Mette Marit 1

Ziek

Helaas kreeg het stel nog een portie ellende voor de kiezen, in een andere vorm dan alle kritiek van destijds. Mette-Marit werd gediagnosticeerd met een zeldzame vorm van de (chronische) aandoening longfibrose. Haakon vertelde onlangs nog dat ze deze zomer gelukkig een ‘goede periode’ heeft. Maar dat het absoluut op en neer gaat.

Humor

In datzelfde korte interview vertelt Haakon dat hij en zijn vrouw nog altijd de beste maatjes zijn. Na al die jaren huwelijk prijzen ze vooral elkaars gevoel voor humor. En wat ze ook fijn vinden is het gevoel krijgen zichzelf nuttig te kunnen maken. “Als we plezier hebben en tegelijkertijd iets zinvols doen, zijn we eigenlijk op ons best”, zegt de kroonprins.

Koning van Noorwegen

Afgelopen zomer mocht ze dus The Big 5-0 gaan vieren! Gratulerer med dagen, Mette-Marit! Een stralende vrouw van de toekomstige koning van Noorwegen.

Lees nu: Ouders van Kate Middleton hebben meer dan 3 miljoen euro schuld

#Royaltynl

Tip van de redactie

Droom je ervan om net zo fit en energiek te zijn als Mette-Marit ? Begin vandaag nog met een Fitbit Charge 6. Met geavanceerde tracking voor elke activiteit, helpt het je koninklijke fitnessdoelen te bereiken. Voor meer info klik op onderstaande button.

Fitbit charge 6

Fitbit charge 6

Activity Tracker

TEKST MANON DAELMANS

BEEDL GETTYIMAGES/Beeld: Instagram @detnorskekongehus GettyImages