Koning Harald Jarig Royalty Online

Koning Harald van Noorwegen viert 87e verjaardag

Het is feest in Noorwegen! Koning Harald blaast vandaag 87 kaarsjes uit. En daar staat het Noorse hof even bij stil.

‘Gelukkige verjaardag koning Harald!’, pent het Noorse hof bij een foto waar Harald van oor tot oor glimlacht.  ‘Zijne Majesteit wordt vandaag 87 jaar’.

Lees ook: Koning Harald van Noorwegen weer opgeknapt

Harald’s gezondheidsproblemen

De Noorse koning heeft de laatste jaren regelmatig te maken gehad met gezondheidsproblemen. Onlangs moest hij zijn taken tijdelijk neerleggen vanwege een luchtweginfectie, een aandoening waar hij meerdere keren mee te maken heeft gehad. In 2003 werd bij de vorst blaaskanker vastgesteld, en in 2005 moest hij aan zijn hart worden geopereerd. Sinds 2020 kampt de koning helaas steeds vaker met gezondheidsproblemen. Zo onderging hij dat jaar opnieuw een hartoperatie, werd hij in 2021 aan zijn knie geopereerd en verbleef hij in 2022 en 2023 meerdere keren in het ziekenhuis vanwege ziekte.

Tot bittere eind

Hoewel men wellicht zou verwachten dat de vorst inmiddels aan aftreden denkt, zodat hij rustig zijn eigen gang kan gaan, komt dat niet bij Harald op. Hij heeft altijd verklaard dat hij vorst is ‘voor het leven’. “Zo simpel is het voor mij. We doen dit tot ons bittere eind”, aldus de Noorse koning.

TEKST DENISE DELGADO
BEELD GETTY IMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl