Prinses Anne Noorwegen jarig

Hoera! De Noorse prinses Astrid is jarig

De Noorse prinses Astrid viert vandaag haar 92ste verjaardag. Tijd voor een mooi nieuw portret van de oudere zus van koning Harald.

Officieel moeten we haar prinses Astrid, mevrouw Ferner noemen, daarover later meer. Astrid Maud Ingeborg is de tweede dochter van koning Olav V en prinses Märtha van Zweden. Ze is dus de oudere zus van koning Harald, en had boven zich de inmiddels overleden prinses Ragnhild.

Wieg

Toen Astrid werd geboren, in Villa Solbakken in Oslo, was haar vader nog geen koning, maar slechts kroonprins. Koning Haakon VII zat nog op de troon, hij was ook haar peetvader. Verder stonden aan haar wieg haar grootmoeder van moederskant; prins Carl en prinses Ingeborg van Zweden; haar tante van moederskant, prinses Astrid, hertogin van Brabant; Elizabeth, hertogin van York; prinses Thyra van Denemarken; prins Eugen van Zweden; en prins George van het Verenigd Koninkrijk. Haakon was de eerste monarch van het koninkrijk Noorwegen, dat zich in 1905 had losgemaakt van buurland Zweden.

Prinses Astrid Jarig
Prinses Astrid samen met haar broer koning Harald en kroonprins Haakon

Kanker

Astrids moeder stierf op 5 april 1954 op 53-jarige leeftijd aan kanker, toen Astrid 22 oud was. Vanaf de dood van haar moeder tot het huwelijk van haar broer in augustus 1968 was prinses Astrid de hoogste hofdame en trad zij op als first lady van Noorwegen, zij aan zij met haar vader.

Prinses Astrid trouwde op 12 januari 1961 in Asker met de gescheiden burger Johan Martin Ferner, wiens naam ze dus ook overnam. Samen heeft het paar vijf kinderen, zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Lees ook: Prinses Astrid mag minder vaak op pad

Bericht van Noorse koningshuis

Het Noorse koningshuis staat stil bij de verjaardag van de prinses. Ze delen niet alleen een mooie foto, ook schrijven ze er een mooie tekst bij. Zij schrijven in een Instagram-post het volgende: “Vandaag vieren we prinses Astrid, mevrouw Ferner, die vandaag 92 jaar wordt. Gefeliciteerd! Prinses Astrid vertegenwoordigt nog steeds Zijne Majesteit de Koning en het Koninklijk Huis en opende het afgelopen jaar onder meer het nieuwe gezondheidscentrum voor de Norwegian Women’s Sanitation Association, woonde verschillende evenementen bij met Dissimilis en was een frequente gast bij Holmenkollen en juichte de Noorse atleten.”

Lees ook: Prinses Astrid steunt campagne voor donoren

Tip van de redactie

Dit goudkleurig fotolijstje met kroon van Clayre & Eef bewaart je herinneringen met romantische flair. Zowel hangend als staand een stijlvolle blikvanger in elk interieur. Voor meer informatie klik op onderstaande button. 

TEKST ROYALTY
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl