Ontwerp Zonder Titel 2023 02 13t104031.155

Hoera! Prinses Astrid is jarig

De Noorse prinses Astrid viert vandaag haar 91ste verjaardag. Tijd voor een mooi nieuw portret, waarop haar trouwe viervoeter niet mocht ontbreken.

Officieel moeten we haar prinses Astrid, mevrouw Ferner noemen, daarover later meer. Astrid Maud Ingeborg is de tweede dochter van koning Olav V en prinses Märtha van Zweden. Ze is dus de oudere zus van koning Harald, en had boven zich de inmiddels overleden prinses Ragnhild.

Wieg

Toen Astrid werd geboren, in Villa Solbakken in Oslo, was haar vader nog geen koning, maar slechts kroonprins. Koning Haakon VII zat nog op de troon, hij was ook haar peetvader. Verder stonden aan haar wieg haar grootmoeder van moederskant; prins Carl en prinses Ingeborg van Zweden; haar tante van moederskant, prinses Astrid, hertogin van Brabant; Elizabeth, hertogin van York; prinses Thyra van Denemarken; prins Eugen van Zweden; en prins George van het Verenigd Koninkrijk.

Haakon was de eerste monarch van het koninkrijk Noorwegen, dat zich in 1905 had losgemaakt van buurland Zweden.

Kanker

Astrids moeder stierf op 5 april 1954 op 53-jarige leeftijd aan kanker, toen Astrid 22 oud was. Vanaf de dood van haar moeder tot het huwelijk van haar broer in augustus 1968 was prinses Astrid de hoogste hofdame en trad zij op als first lady van Noorwegen, zij aan zij met haar vader.

Prinses Astrid trouwde op 12 januari 1961 in Asker met de gescheiden burger Johan Martin Ferner, wiens naam ze dus ook overnam. Samen heeft het paar vijf kinderen, zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Ontwerp Zonder Titel 2023 02 13t104145.591
Prinses Astrid van Noorwegen

Wikipedia/detnorskekongehus