naam prinses Ariane

Zo spreek je de naam van prinses Ariane echt uit

Prinses Ariane is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige jonge dame. Maar wist je dat je haar naam anders uitspreekt dan je zou denken?

Ariane Wilhelmina Máxima Ines kwam op 10 april 2007 ter wereld in Den Haag. Ariane is de derde dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Ariane is derde in de lijn van troonopvolging.

Betekenis naam

Ariane betekent ook wel de eerbiedwaardige en is niet eerder in de Nederlandse koninklijke familie gegeven. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zochten destijds naar een naam om hun eigen ‘triple A’ te creëren. 

Lees ook: Dit zijn de peetouders van prinses Ariane

Nooit een populaire naam

In Nederland is de naam Ariane nooit echt populair geweest. Rond de jaren zestig werden de meeste Arianes geboren, maar veel was het niet: maar 20 kinderen per jaar kregen deze naam. Na de geboorte van de prinses werd de naam iets populairder, maar dit was maar van korte duur. 

Prinses Ariane Viert 17e Verjaardag Royalty Online
De prachtige prinses

Vernoeming naar andere familieleden

De naam Ariane mag dan nieuw zijn, maar haar tweede, derde en vierde naam heeft zij wel te danken aan haar familieleden. Ze is vernoemd naar haar betovergrootmoeder koningin Wilhelmina, naar haar moeder Máxima en naar haar tante Ines, het zusje van Máxima. 

Lees ook: Zien: Ariane’s portretfoto’s door de jaren heen

Uitspraak Ariane

De naam Ariane spreek je uit als Ariaan, zonder de -e. Wanneer koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun jongste dochter roepen, dan spreken ze de -e niet uit. Dat is een nogal andere uitspraak dan het grootste deel van het Nederlandse volk zou doen. Vanaf nu weten we in ieder geval hoe het wél moet! 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD ANP