Wilolem Alexander In Litouwen

Zien: Willem-Alexander in Litouwen

Koning Willem-Alexander nam deel aan een legeroefening, en dat ziet er heftig uit.

Al is Willem-Alexander natuurlijk wel wat gewend. Hij bezoekt regelmatig Nederlandse troepen als die ergens oefenen in het buitenland.

Tussen de Oranjes en onze krijgsmacht bestaat dan ook een hechte band. Ook al is Willem-Alexander niet actief soldaat, zoals een aantal van zijn voorvaderen.

Uniform

De koning mag – als enige Nederlander – een militair uniform dragen, zonder dat hij militair is. Hij is daarin zelfs uniek in heel Europa. Voor de koning is dan ook een speciale regeling gemaakt.

Willem-Alexander was ooit wel dienend militair. Van 1985 tot 1987 zat hij bij de marine, in 1993 haalde hij bij de luchtmacht zijn brevet.

‘Coyote’

De Nederlandse militairen die hij in Litouwen bezocht dragen bij aan de versterkte aanwezigheid van de NAVO aan de Europese oostgrens. Zij maken deel uit van de NAVO Enhanced Forward Presence, met als doel afschrikking en indien nodig verdediging.

De koning deed ook mee aan een oefening, vergezeld door de Commandant Landstrijdkrachten. Na een briefing startte de Field Training Exercise van de Bravo ‘Coyote’ Compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon, ondersteund door Combat Support en Combat Service Support.

Tip van de redactie: kleed je als een royal

Scherm­afbeelding 2023 02 01 Om 21.21.42
KLIK HIER
BESTEL HIER

NJB/koninklijkhuis