Amalia

Werd prinses Amalia wel bedreigd?

Een explosieve reconstructie zet vraagtekens bij de bedreigingen richting kroonprinses Amalia, die haar leven nog steeds beheersen.

We kennen allemaal het verhaal: de meedogenloze Mocro-mafia zou kroonprinses Amalia willen ontvoeren of vermoorden, sindsdien zit ze zwaar beveiligd thuis. Maar een reconstructie in Het Parool suggereert dat er wellicht helemaal geen bedreiging was.

Amsterdammer Mohamad E. werd al eind 2022 aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op of het ontvoeren van kroonprinses Amalia. Hij noemt de beschuldigingen ‘krankzinnig en gestoord’, en zit ermee dat prinses Amalia geen normaal leven kan leiden.

Justitie greep in naar aanleiding van onderschept berichtenverkeer. Dat ging over wapens en explosieven, over de vermoorde Peter R. de Vries en nog veel meer onfrisse zaken. Opvallend was wel dat via de vioollerares van prinses Amalia informatie over haar doen en laten te krijgen zou zijn.

Taghi

De recherche brengt E. al snel in verband met topcrimineel Ridouan Taghi en diens criminele organisatie. Het alarm gaat naar de hoogste fase en op 15 november 2022 wordt E. door een arrestatieteam van zijn bed gelicht.

De officier van justitie klaagt E. wel aan voor allerlei wapens- en drugsgerelateerde misdrijven, maar niet voor het plan voor de ontvoering van of moord op prinses Amalia.

Viool

Daar duikt opnieuw de vioollerares op. Het blijkt dat prinses Amalia 8 jaar eerder voor het laatst les heeft gehad. Haar lerares is rond die tijd overleden. E.’s advocaat concludeert dat ook, dat het bericht van E. over een andere Amalia moet zijn gegaan, en niet over de kroonprinses.

‘Ik kan eigenlijk maar twee redenen bedenken, nu de verdenking op basis van het dossier waarover wij beschikken als onzin moet worden betiteld’, zegt hij. ‘Óf de overheid is te bang de kroonprinses te laten varen uit vrees dat haar alsnog iets gebeurt, óf men laat dit verhaal boven de markt hangen om maximale bevoegdheden te kunnen blijven inzetten en zelfs er bij te krijgen, onder het mom dat die maximale middelen nodig zijn om de kroonprinses te kunnen beschermen.’

Tip van de redactie

Loperswol Lopen Zonder Blaren loopwol voetwol wandel wol
Bekijk bij Bol

Het Parool/Getty Images

#Royaltynl