Charles/William

Royals met baarden

Lang geleden had een beetje koning altijd een baard. Daar kwam in de vorige eeuw een behoorlijke verandering in.

Maar de koninklijke baarden zijn weer helemaal terug. Bij onze koning Willem-Alexander en in het buitenland. Overal lieten mannelijke royals baarden staan. Dat komt natuurlijk vooral door de algehele mode. In het straatbeeld duiken al vele jaren bebaarde mannen op.

Tot de opvallende koninklijke baarddragers behoort zeker Felipe van Spanje. Vele jaren glad geschoren en toen toch maar de boel stijlvol laten groeien. Een baard met veel grijs, dat geeft hem een zekere distinctie.

Gladde kin

In Zweden heeft koning Carl Gustaf een gladde kin, net als schoonzoon Daniel. Zoon Carl Philip echter heeft trendy stoppels. Net als bij de buren kroonprins Haakon en kroonprins Frederik. De laatste onderscheidt zich met baard van zijn steevast glad geschoren broer Joachim.

Bij de nog jongere generaties is de baard juist weer opvallend afwezig. Dat geldt ook voor de meeste Britse royals. Charles was ooit bebaard, maar dat duurde niet lang. Het kan haast geen toeval meer zijn dat dwarsdrijver Harry een fraaie rode baard laat staan. Waarover nog heel wat te doen was. William wilde dat zijn broer hem afschoor, toen hij ging trouwen met Kate. Dat werd nog een hele rel: Beardgate. Fun fact: in 2008 heetf William zelf heel even een baard gehad. Daar hebben we nog – zeldzaam – beeld van.

Snor

Bij de Belgen is het al niet anders, en toch liep ook daar Filip korte tijd een baard gehad.

Albert van Monaco hebben we ook nooit op gezichtsbeharing kunnen betrappen. Zijn vader Rainier was een buitenbeentje. Die had een snor.

Willem Alexander 8 1
Willem Alexander 8 1
Ontwerp Zonder Titel 26 1
Haakon
Ontwerp Zonder Titel 37
Catl Phlip
Ontwerp Zonder Titel 38
Frederik (met baard) en Joachim
Harry (6)
Harry (6)
Ontwerp Zonder Titel 40
Charles en William
Filip En Mathilde 3
Filip En Mathilde 3
Ontwerp Zonder Titel 39
Felipe
Ontwerp Zonder Titel 41
Grace en Rainier (met snor)

Tip van de redactie: kleed je als een royal

Scherm­afbeelding 2023 02 01 Om 21.21.42
BESTEL HIER

Getty Images/ANP

#Royaltynl