The Netherlands Royalty

Bernhard: Eerste Nederlandse royal met rijbewijs

Prins Bernhard stond bekend om zijn avontuurlijke spirit. Achter het stuur ging het een keer gruwelijk fout.

Prinses Amalia is lang niet de eerste Nederlandse royal met een rijbewijs. Haar overgrootvader Bernhard was een groot liefhebber van liefst snelle wagens.

In de vroege ochtend van 29 november 1937 botst Bernhard bij Diemen met zijn Ford cabriolet op een vrachtwagen gevuld met zand. De prins raakt gewond en zijn auto is total-loss.

Geen wonder, Bernhard reed 160 en een lading zand geeft niet mee. Gelukkig vallen zijn verwondingen mee, het blijft bij een hoofdwond en een lichte hersenschudding.

Het land is geschokt en wordt van dag tot dag op de hoogte gehouden van de gezondheidstoestand van de prins, die in het ziekenhuis wordt bijgestaan door een zwangere Juliana.

Geprobeerd wordt nog om de chauffeur van de zandwagen de schuld te geven, die zou gedronken hebben. Onmogelijk, zegt zijn dochter: ‘Mijn ouders hadden in 1937 niet eens geld voor kindermeel, laat staan voor een borreltje.’

Bernhard 1937
Bernhard 1937

Het was niet de enige keer dat Bernhard schade reed. In 1949 knalde hij bij Keulen op een paard en wagen. Het paard werd gewond en de kar beschadigd. De vier inzittenden van de auto bleven ongedeerd.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Historiek/Leeuwarder Courant Beeld: Nieuwe Tilburgsche Courant Beeld: Getty Images