overleden prins friso

Overleden prins Friso blijft in ons hart

Maandag 12 augustus 2013 was de dag dat prins Friso op 44-jarige leeftijd overleed. De overleden prins Friso zal voor altijd in ons hart blijven. We staan even stil bij het leven van deze fantastische man.

Op 17 februari 2012 raakte prins Friso bedolven onder een lawine in het skigebied van het Oostenrijkse Lech, waar hij met zijn familie en een jeugdvriend vakantie vierde. Prins Friso stond al van jongs af aan en was een uitstekende skiër. Daarom was het ook niet vreemd dat hij een extra uitdaging zocht en samen met zijn jeugdvriend besloot om off-piste te gaan skiën. Maar een sneeuwlawine verraste het tweetal en ze werden bedolven onder een pak sneeuw van veertig centimeter. Beiden werden na bijna een half uur onder de sneeuw vandaan gehaald. De jeugdvriend overleefde het ongeluk, maar voor de later overleden prins Friso was dit uiteindelijk het einde. Nederland was in shock. Het koningshuis in diepe staat van ontreddering.

Reanimatie

Prins Friso werd bijna een uur lang gereanimeerd, wat er uiteindelijk toe leidde dat zijn hart weer ging kloppen. Hij werd direct overgebracht naar het beste ziekenhuis in de buurt, in Innsbruck. Artsen vochten voor zijn leven, maar prins Friso kwam niet meer uit coma. Anderhalf jaar later overleed hij in Huis ten Bosch in Den Haag, in bijzijn van zijn gezin en familie.

Intens verdrietig

Nederland was intenst verdrietig en iedereen leefde mee met Mabel en hun kinderen, met zijn twee broers en met zijn moeder , prinses Beatrix. Toenmalig premier Rutte reageerde: ‘Ook voor Prinses Beatrix is het verlies onbeschrijflijk groot. Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag. Het belangrijkste dat ik op dit moment, zo kort na het overlijden van de Prins, tegen Prinses Mabel en tegen de rest van de familie wil zeggen, is dat heel Nederland intens meeleeft en dat wij hen veel sterkte en kracht toewensen in deze moeilijke en verdrietige tijd.

Overleden prins Friso

Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, graaf van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (Utrecht, 25 september 1968 – Den Haag, 12 augustus 2013) was het tweede kind van prinses Beatrix en prins Claus. Daarmee was hij bij zijn geboorte derde in de lijn om zijn grootmoeder koningin Juliana op te volgen als staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het is meer dan tien jaar geleden dat we prins Friso verloren. Maar hij blijft altijd in onze gedachten als een man met een brede belangstelling die zijn veelzijdige talenten altijd in dienst heeft gesteld van de samenleving. Professioneel en gepassioneerd, dat was zijn stijl. Met het diepste respect herdenken we hem. De overleden prins Friso blijft voor altijd in ons hart. En we denken aan hem in de dagen dat hij de gelukkige vader en echtgenoot was die hij was. En kijken terug naar een paar prachtige foto’s toen het leven hem toelachte.

Ski Ongeluk Prins Friso
Rotyalty Online Friso
Koninklijk Huis Prins Friso
1

Lees ook: Amalia schittert op feest Deense prins

Tekst Royalty online, beeld GettyImages

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

Tip van de redactie

De macht van Mathilde ontrafelt het subtiele spel van invloed in het Belgische koningshuis. Ontdek de ongeschreven kracht van koninginnen, de finesse van Mathilde’s vorstinschap en de verborgen verhalen achter de kroon. Voor meer informatie klik op onderstaande button.