Mette Marit

Mette-Marit is de Noorse Laurentien

Kroonprinses Mette-Marit zet zich net als prinses Laurentien in om de jeugd aan het lezen te krijgen, en nog met succes ook.

Een nobel streven. Jongeren lezen steeds minder, de concurrentie van schermen is enorm. Terwijl lezen, en dan vooral het lezen van boeken zo belangrijk is. Hoe taalvaardiger je bent, des te verder je komt in het leven.

Empathie

Bij het lezen van romans kruip je bovendien in het hoofd van iemand anders, en zie je de wereld door andere ogen. Daardoor ontwikkel je empathie en word je een beter mens.

Jonge lezers op de middelbare scholen van Noorwegen hebben Kvit, Noorse man van Brynjulf Jung Tjønn uitgeroepen tot winnaar van de Youth Critic Award 2023.

‘De jeugd leest’

‘Ik wil iedereen bedanken voor het grondige werk dat jullie hebben verricht bij het beoordelen van de boeken van dit jaar’, zei Mette-Marit tot de verzamelde scholieren. ‘Je bewijst, als iemand zou moeten twijfelen. dat de jeugd leest. Als jonge, kritische lezers en verspreiders van goede literatuur help je meer mensen uit te nodigen in de ruimte die literatuur creëert voor de grote vragen, waar we zowel uitgedaagd worden als een thuis vinden. Dat maakt jou belangrijk. Dat maakt het werk van hun jury belangrijk. En dat maakt de Youth Critic Award belangrijk.’

eloise
KLIK HIER

detnorskekongehus

#Royaltynl