Ontwerp Zonder Titel (83)

Máxima en Beatrix op chic

Dat een uitje met je schoonmoeder heel gezellig kan zijn, bewees koningin Máxima.

Zij ging met prinses Beatrix naar het Concertgebouw in Amsterdam. Een avond vol fonkelende kleding, bijzondere ontmoetingen en prachtige muziek.

Nederland mag trots zijn op het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). Het kan zich meten met de beste symfonieorkesten ter wereld en voert sinds 1988 het predicaat Koninklijk.

Betoverend

In 2005 werd – toen nog – prinses Máxima beschermvrouwe van het orkest. Sinds die tijd brengt ze regelmatig werkbezoeken. Ze krijgt dan een kijkje achter de schermen, waardoor ze op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

In 2018 mocht ze tijdens een repetitie zelfs tussen de orkestleden gaan zitten, waardoor ze de muziek op een heel andere manier kon beleven.

‘Een betoverende ervaring’, vond Máxima.

Genieten

Omdat haar schoonmoeder ook van klassieke muziek houdt, had Máxima prinses Beatrix gevraagd om mee te gaan naar het Concertgebouw.

Beatrix heeft klassieke muziek vooral leren waarderen door prins Claus, die tot aan zijn dood beschermheer was van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Beatrix zelf is beschermvrouwe van het European Union Youth Orchestra, waarvan ze jaarlijks een concert bijwoont.

Net als voor Máxima was voor Beatrix het concert in het Concertgebouw geen verplichting, maar meer een avondje genieten van mooie muziek.

Mozart

Op het programma stonden de Vierde Symfonie van de Finse componist Jean Sibelius en het Requiem van Mozart.

Het orkest werd gedirigeerd door Klaus Mäkelä. De nog maar 26-jarige Fin is een aanstormend talent in de wereld van de klassieke muziek. Hij is sinds kort artistiek partner van het Concertgebouworkest, een functie die hij combineert met zijn werk als chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest en muziekdirecteur van het Orchestre de Paris. In 2027 wordt hij chefdirigent van het Concertgebouworkest.

Na afloop van het concert spraken de Koningin en prinses Beatrix met Mäkelä over zijn werk bij het Concertgebouworkest en natuurlijk over muziek. Gearmd kwamen Máxima en Beatrix aangewandeld voor een groepsfoto, waarbij Máxima haar schoonmoeder lachend vertelde dat ze wel naar de camera’s moest kijken.

Liefdevol

Aan het eind van de avond begeleidde Máxima haar liefdevol naar de auto. Ze waren met twee auto’s gekomen, die er bijna hetzelfde uitzagen. De Audi van de prinses stond iets

verder weg geparkeerd, dus moesten de dames even zoeken.

Prinses Beatrix liet duidelijk merken dat ze had genoten. ‘Bedankt voor de mooie avond

en wel thuis’, zei ze tegen Máxima voordat ze de auto instapte. De Koningin zwaaide

haar schoonmoeder vrolijk na en liep toen naar haar eigen auto.

Leestip

BESTEL HIER

Bron: Royalty