Ontwerp Zonder Titel (50)

Máxima uit haar plaat op speedboot

Koningin Máxima vindt scheuren over de Caribische Zee totaal geweldig.

Als we op haar gezichtsuitdrukking mogen afgaan. En het ziet er ook echt stoer uit, dus dat onze stoere koningin geniet is niet zo gek. Ze sprong bijvoorbeeld voor de kicks ook al een keer uit een vliegtuig.

De speedboot is trouwens serieus, en niet voor de lol. Het is een zogenaamde FRISC, waarmee smokkelboten worden onderschept. Het gaat dan vrijwel altijd om drugs. De Caribische Zee, met ‘onze’ zes eilanden, is een belangrijke smokkelroute tussen Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. De controle doen we dan ook samen met de Amerikanen, vanuit een idee van gedeeld belang.

FRISC

De FRISC (fast raiding interception and special forces craft) is een zeer snel onderscheppings- en special forces-vaartuig. De FRISC’s zijn breed inzetbaar, van maritieme drugs- en terrorismebestrijding tot rivieroperaties.

Het grootste deel van onze FRISC’s is in gebruik bij de marine. Daarnaast zijn er twee speciale FRISC’s voor de Koninklijke Marechaussee/Douane en 2 stuks voor het Korps Commandotroepen (RHICC – rigid hull inflatable commando craft).

De marine-boten zijn bewapend met een M2-zwaar machinegeweer of automatische granaatwerper, twee MAG-middelzware machinegeweren en twee rookwerpers. Andere eenheden worden ingezet op onze rivieren en bij de Waddeneilanden.

Leestip

BESTEL HIER

Bron en beeld: koninklijkhuis/Ministerie van Defensie