Willem Alexander, Maxima

Lijstje: Nederlandse royals die roken

Terwijl de meeste paleizen inmiddels rookvrij zouden zijn, weten we van deze royals dat ze roken of jarenlang gerookt hebben. Is het de stress?

Of je zelf rookt of niet: de meeste mensen zijn het er wel over eens dat roken niet de beste keuze is. Voor je longen, voor je omgeving, voor je portemonnee. Je hebt vast wel eens gelezen dat Beatrix een stevige roker was. Was, want volgens de RVD ‘rookt ze al 50 jaar niet meer’. Of dat correct is, kunnen we niet checken, maar we weten in elk geval dat de Oranjes niet vies zijn (geweest) van een sigaretje. Hieronder de royal rokers:

Willem-Alexander

Eloise – die zelfs met sigaret tussen haar vingers op de cover van een blad stond. Ze vond dat zelf niet zo’n heisa waard, ze vroeg zich af waarom het nieuws was en vond het niet fijn om zomaar gefotografeerd te worden. We weten niet of Eloise dagelijks sigaretten opsteekt overigens.

Máxima – het verhaal gaat zelfs dat haar eigen moeder haar ‘adviseerde’ om te beginnen met roken, om zo een paar kilo kwijt te kunnen raken.

Juliana – er was een tijd dat iedereen rookte en in die tijd rookte ook Juliana. Zelfs tijdens diners.

Amalia en Alexia – de zussen zouden rokend op de foto zijn gezet, maar of dit een one-time-only sigaretje was om het eens te proberen of een dagelijkse gewoonte, is niet bekend.

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty.

Beeld: Nationaal Archief

#Royaltynl

Door: Marije Kersten