Maxima Met Oekraiens Kind

Hoe schattig! Máxima met klein meisje

Tijdens het bezoek aan Slowakije bezochten Willem-Alexander en Máxima een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen.

Het koningspaar praatte met de kinderen, nam hun tekeningen en knutselwerken in ontvangst en nam de kinderen op de arm.

In een ruimte die was versierd met gekleurde slingers wachtten zo’n twintig kinderen en een aantal volwassenen Willem-Alexander en Máxima op met tekeningen en knutselwerk.

‘Heel erg bedankt’, zei de koning, terwijl hij een knutselwerkje van bloemen in ontvangst nam.

‘Heel erg mooi’, prees Máxima een tekeningen.

Foto

De koning tilde één van de kinderen op en gaf haar een high five. Daarna stelde hij voor om een groepsfoto te maken. Ook de koningin nam een van de kinderen op haar arm, waarna de Willem-Alexander en Máxima poseerden voor een foto met alle kinderen.

Voorafgaand aan de ontmoeting namen de koning en koningin deel aan een kringgesprek over de zorg voor gevluchte Oekraïners. Tijdens de voorstelronde liet koningin Máxima al haar goedkeuring blijken voor het werk van de aanwezigen.

Kleding

Het bezochte hulpcentrum is van Caritas Slovakia en gevestigd in een oud schoolgebouw. Het wordt grotendeels gerund door Oekraïense vluchtelingen en biedt onder meer psychologische hulp, kinderopvang en spullen, waaronder kleding. Ook worden sociale activiteiten georganiseerd. Sinds de oorlog in Oekraïne begin zijn circa een miljoen Oekraïners Slowakije binnengekomen en verblijven zo’n 80.000 mensen hier voor langere tijd.

Leestip

BESTEL HIER

ANP