Koning Ontvangst Geloofsbrieven

Geen rijtuig, wel met de auto: W.A. gaat weer ambassadeurs ontvangen

Woensdag aanstaande is het weer zover. Dan ontvangt Willem-Alexander – nadat het 5 weken heeft stilgelegen – weer geloofsbrieven van ambassadeurs. Het protocol om dit veilig te kunnen doen is zelfs nóg iets aangescherpt.

De coronacrisis vroeg om de nodige aanpassingen en door veel activiteiten ging zelfs lange tijd helemaal een streep. Dat geldt voor veel werkbezoeken van de royals en bijvoorbeeld ook voor het afreizen van ambassadeurs naar Paleis Noordeinde om Willem-Alexander namens hun landen een zogenoemde geloofsbrief aan te bieden, waarin ze hun voornemens en intenties uiten. De meesten van hen wonen en werken sowieso al in Den Haag, op hun respectievelijke ambassades. Ditmaal gaat het om de ambassadeurs die al voor 16 december ingepland stonden, die afspraak werd toen gecanceld in verband met de landelijke aanscherpingen.

Vrijwel iedere woensdag ontvangt Willem-Alexander, in normale tijden, tot zo’n 3 ambassadeurs per keer. Dat werd vorig voorjaar stilgelegd. In de nazomer weer opgepakt. En vervolgens toch weer aan banden gelegd. Overmorgen ontvangt hij dus opnieuw ambassadeurs, maar met een bijzondere aanpassing van het geldende protocol. In verband met corona was het ceremonieel ontvangst al wat ingekort. En werden de brieven op een speciaal klaargezet tafeltje gelegd, in plaats van deze met hand-tot-hand contact te overhandigen. En nu worden de ambassadeurs ook nog eens niet met het doorgaans gebruikelijke rijtuig opgehaald om naar Noordeinde gebracht te worden. Dat koetsje is vervangen voor een doodgewone auto.

Hieronder zie je hoe het in ontvangst nemen van de geloofsbrieven in coronatijd verloopt. De ambassadeurs leggen hun brieven op een tafel.

Koning Ontvangst Geloofsbrieven

LEES OOK:

Blue Monday: Máxima praat met hulpverleners over somberheid

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP