Koning Willem-Alexander neemt eventjes geen geloofsbrieven meer aan

Vanwege de coronacrisis heeft koning Willem-Alexander één van zijn kerntaken als staatshoofd laten vallen. Het gaat om het in ontvangst nemen van geloofsbrieven van nieuwe ambassadeurs. Ambassadeurs kunnen pas aan de slag wanneer ze een speciale ceremonie met de koning in Paleis Noordeinde hebben gedaan.

Onzekere periode

Vanwege het coronavirus worden er in ieder geval tot eind mee geen geloofsbrieven meer aangenomen. Een nieuwe datum kan ook nog niet worden ingepland, want dit is geheel afhankelijk van wat er gaat gebeuren de komende tijd. Aangezien het een onzekere periode is, zal nog moeten blijken of de ceremonie op gebruikelijke wijze kan plaatsvinden met een koetsrit en militair eerbetoon.

Oplossing

Voor nu wordt het even op een andere manier opgelost. Ambassadeurs die nog een geloofsbrieven hebben kunnen aanbieden, mogen in Nederland onder bepaalde voorwaarden wel met een deel van de werkzaamheden beginnen. Het hof en Buitenlandse Zaken zorgen er daarnaast meestal voor dat de wachttijd, die in andere landen wel kan oplopen tot meer dan een half jaar, heel kort is.

Lees ook:

Het Koninklijk Concertgebouworkest roept op tot het gezamenlijk zingen en spelen van het Wilhelmus op Koningsdag. Op deze manier wil het orkest de nationale feestdag beginnen met ‘‘een groots en positief gebaar van saamhorigheid in deze moeilijke periode.’’

Koningsdag 2020 via de buis

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

 

Bron: ANP. Beeld: ANP .

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen